Tags
anti candida, anti candida dieet, anti candida recepten, candida dieet, candida dieet recepten, candida diner, candida kookboek, candida kookboeken, candida lunch, candida medicatie, candida ontbijt, candida recepten, candida recepten avondeten, candida recepten ontbijt, candida schimmel, candida symptomen, candida test, candida wat mag je nog eten, het heden ik kookboek, kookboeken candida, suikervrij, vechten met gerechten tegen candida en me
Candida; Wat mag ik nog eten?
Candida; wat mag ik nog eten?
Er wordt zoveel geschreven over Candida dat je je inmiddels wel eens zal afvragen; wat mag ik nog eten met candida?.
Vorige keer schreef ik een stukje over Candida en de bijbehorende klachten, hieronder een uitgebreide lijst met wat je wel en niet mag eten.
Recepten zal ik ook plaatsen onder de recepten geschikt voor candida.
Het is waarschijnlijk niet genoeg om je alleen te houden aan de dieetvoorschriften en het is dus aan te raden om ook supplementen te nemen, wat er in de supplementen moet zitten en wat je ongeveer wel mag eten en wat niet lees je in deze post.
Lees ook; Altijd moe, prikkelbaar en lusteloos
Kijk ook in de categorie candida recepten; ontbijt, lunch & diner.
Dieetvoorschrift candida
*Groente
-Groenten hongert de Candida uit van de suikers en schimmels waar ze op leven
-Groenten absorberen giftige schimmels en voeren ze zo het lichaam uit
-Probeer zetmeelhoudende groenten zoals (zoete)aardappel, wortel, bieten, erwten, bonen (behalve sperziebonen) en mais in het begin te vermijden
-veel knoflook dat dood de schimmel en maakt gerechten smaakvoller
*Zuivel
-biogarde (met rechtsdraaiend melkzuur)
-kefir
-geitenyoghurt
-geitenmelk
*Noten & zaden (ongebrand & ongezouten)
-amandelen
-pecannoten
-walnoten
-hazelnoten
*Crackers & wafels
-suikervrije, gistvrij en het liefst ook glutenvrije crackers te koop bij onder andere Ekoplaza; quinoawafels/crackers, kastanjecrackers, rijstwafels
*Glutenvrije granen/gewassen
-zilvervliesrijst (met bv notenpasta en zout als saus)
-boekweit
-quinoa
-gierst
-amaranth
-teff
*Kruiden (maak veel gebruik daarvan dan smaken de gerechten beter)
ook zeezout en citroensap of limoensap kan je gerechten smaakvoller mee maken
*Drinken; water en kruidenthee
*Olie & vet
-kokosolie
-olijfolie
-ghee
-biologische roomboter
*Zoetmaker
Stevia (groen stevia poeder)
Candida; Wat mag ik nog eten?
‘S ochtends; geitenmelk met kamutpops of bijvoorbeeld dit quinoa ontbijt
‘S middags; een salade, geitenyoghurt of biogarde met lijnzaadolie en chia seeds, glutenvrije crackers met notenpasta (geen pinda’s), soep (zelfgemaakt, bijvoorbeeld broccolisoep, geen bouillonblokjes met E-nummers, suiker en gist gebruiken!)
‘S avonds; een glutenvrije pasta met zelfgemaakte tomatensaus en basilicum (alles zo vers mogelijk dus niet uit blik en pot en het liefst biologisch) of deze Indiase rijst curry
Je mag zelfs af en toe een gebakje van roomboterbladerdeeg (zonder suiker en gist) met zure appel en kaneel, verder proberen zo veel mogelijk fruit te vermijden in het begin ivm de fruitsuikers. Kijk ook bij mijn suikervrije challenge (en vermijd ook zuidvruchten, honing en teveel fruit)
Bij het candida dieet kan je beter ook geen gluten eten omdat dit darmen irriteert.
Wat mij erg heeft geholpen zijn deze boeken over Candida.
Deze twee boeken hebben mij erg geïnspireerd Vechten met gerechten tegen Candida en ME en Het heden ik Kookboek
Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.
Lees ook;
altijd moe, prikkelbaar en lusteloos
candida kookboek