Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gluten en tarwe; een gevaar voor de gezondheid

tarwe

Gluten en tarwe; een gevaar voor de gezondheid?

Het zit tegenwoordig bijna overal in: gluten en tarwe, en toch is dit voor ons lichaam niet gezond.

Wat zijn gluten en tarwe?

Gluten zijn een groep eiwitten die in granen voorkomen. De granen waarin gluten voorkomen zijn; gerst, rogge, kamut, spelt & tarwe. Bij een gluten intolerantie moet je ook opletten met andere granen want die kunnen tijdens de verwerking besmet zijn met gluten.
Tarwe is een graan (net als bijvoorbeeld spelt en gerst).

Glutenintolerantie

Ongeveer 0,5 tot 2% van de westerse bevolking is overgevoelig voor gluten, de klachten die daar bij kunnen horen zijn onder andere
*overmatige ontlasting of constipatie
*winderigheid
*opgezette buik
*huilerigheid, depressiviteit
*chronische vermoeidheid
*hoofdpijn

Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen. Door het eten van glutenvrije voeding herstellen de darmen en kunnen ze weer voldoende voedingsstoffen opnemen. Ook voor mensen die geen coaliakie hebben is het aan te raden minder of geen tarwe of eiwitten meer te eten.


Waarom zijn tarwe en gluten niet gezond?

Granen bevatten antinutriënten zoals lectine, gluten en fytaten (fytinezuur). Lectine is een verdedigingsmechanisme voor de tarweplant, ervoor bestemd om natuurlijke vijanden zoals insecten af te weren. Dit eiwit werkt op dezelfde manier in ons lichaam en hindert normale biologische processen zoals de verteringsactiviteit en het kan de darmflora verstoren.
Ook worden granen snel tot suikers afgebroken in het lichaam hetgeen verhoogde insulinelevels veroorzaakt die gezondheidsproblemen verergeren zoals:

· Overgewicht
· Hoog cholesterol
· Hoge bloeddruk
· Type 2 diabetes
· Kanker

Voordelen van minderen of stoppen met tarwe en gluten eten

*Je zult waarschijnlijk afvallen
*Een minder opgezette buik
*Minder vermoeid
*Minder last van de buik/darmen
*Minder ontstekingen
*Minder kans op diabetes type 2

Graan bevat ook gezonde stoffen, hoe kan je deze het beste vervangen?

Graan bevat onder andere vitamine B1, B2, foliumzuur (in Nederland vitamine B11 genoemd), magnesium, ijzer, zink, jodium en calcium. Die je het beste kunt vervangen door onderstaand voedingsadvies en/of supplementen. Vooral jodium gebrek komt vaak voor bij mensen die geen gluten en tarwe eten (omdat het wordt toegevoegd aan brood). Als je ook nog een lactosevrij dieet volgt moet je er op letten dat je extra calcium binnenkrijgt. Mensen met botontkalking (osteoporose) hebben extra calcium nodig en daarnaast ook vitamine D. Neem nooit teveel calcium in want te veel calcium in het bloed zorgt ervoor dat de spieren niet meer kunnen functioneren en een teveel aan calcium zorgt juist voor osteoporose.

*maïskorrels, -vlokken en -zemelen
*boekweitkorrels en -vlokken, quinoa en amaranth (kan besmet zijn met gluten)
*zilvervliesrijst *peulvruchten
*lijnzaad(olie)
*sesamzaad en maanzaad, chiazaad
*noten, zaden & pitten
*groente, fruit en rauwkost
*gedroogde en gekweekte zuidvruchten

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

chanoe

Wil je meer hierover lezen? Lees dan;
Glycemische index uitleg
Waarom geen tarwe?
Fytinezuur in noten en zaden