Glutenvrij eten gezonder?

glutenvrij-eten-gezonder

Glutenvrij eten lijkt wel bijna een trend te worden, behalve dat er veel mensen rondlopen met een glutenintolerantie proberen ook veel mensen die dit niet hebben gluten, tarwe en brood zoveel mogelijk te vermijden. Is dit wel echt nodig voor de mensen die niet een glutenintolerantie hebben? Of is dit eigenlijk grote onzin?

Gluten, wat is dat eigenlijk?

Gluten is een eiwit dat van voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut.

Coeliakie

Coeliakie is een intolerantie voor gluten, je kan dus geen gluten verdragen.
Coeliakie wordt ook wel gezien als een auto-immuunziekte van de darm. (1, 2)
Als je coeliakie hebt dan veroorzaakt voedsel dat gluten bevat een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Door een beschadiging van de darm kan een slechte opname van voedingsstoffen het gevolg zijn. Doordat de darmen niet meer goed functioneren kunnen er klachten ontstaan als diarree, humeurigheid en vermoeidheid. Meer klachten vind je op deze site. Ook kunnen hierdoor tekorten ontstaan aan bepaalde voedingsstoffen. Het kan zijn dat er uit komt dat je niet gluten intolerant bent maar dat je het eigenlijk alsnog niet goed kunt verdragen, probeer eens een tijdje weinig gluten te eten en kijk dan of je je ook beter gaat voelen. Vooral als je last hebt van vage klachten zoals vermoeidheid en klachten zoals een opgeblazen gevoel en buikpijn. Lees hier meer over gluten.

Glutenvrij eten gezonder voor mensen met coaliakie of voor iedereen?

Gluten schijnen moeilijk verteerbaar te zijn en het darmslijmvlies te kunnen aantasten, waardoor weer eerder overreacties van het immuunsysteem kunnen ontstaan. (3, 4, 5) Maar er zijn ook onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat bij een glutenvrij dieet het aantal goede bacteriën afneemt, wat waarschijnlijk komt door een verminderde inname van polysacchariden. (6, 7) Onze goede darmbacteriën hebben koolhydraten nodig zodat de pH waarde van onze darmen goed blijft. (8) Vezels zijn erg belangrijk voor onze spijsvertering, hier vind je een lijst met producten die vezels bevatten.
Probeer gluten zoveel mogelijk te vermijden en een goede vervanging te vinden zodat je voldoende vezels binnenkrijgt! Wat ik zelf ideaal vind zijn psylliumvezels, je kan ze o.a. door smoothies doen! De smoothie moet je dan niet te lang laten staan want dan wordt het dik en moeilijk te drinken.

Hoe vervang je granen die gluten bevatten?

Je kan granen die gluten bevatten bijvoorbeeld vervangen door quinoa.

Gluten intolerant?

Als je denkt dat je gluten intolerant bent kan je natuurlijk het beste naar de dokter gaan, wil je dat niet dan heb je ook een gluten thuis test die naar het schijnt voor 97% nauwkeurig meet.
Het schijnt dat we vroeger eigenlijk geen granen aten en dat ons lichaam daar dus niet op gebouwd is. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit onderzoek waarbij de muizen die gluten aten dikker waren en meer ontstekingsreacties in hun lichaam hebben.

Glutenvrije kookboeken
Broodbuik kookboek
Broodbuik 30 minuten kookboek
Super healthy snacks

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

chanoe

Wil je meer weten over glutenvrij (en eventueel tarwevrij) eten?
gezonde crackers
waarom geen tarwe?
gluten en tarwe een gevaar voor de gezondheid?
voedselintolerantie