
Matcha thee
Als thee liefhebber kan je tegenwoordig kiezen uit een enorm assortiment aan theesoorten. Persoonlijk hou ik ook van het ritueel, water koken, af laten koelen tot de juiste temperatuur (is belangrijk voor de smaak), thee uitzoeken, dan in alle rust laten trekken en van heerlijk van genieten. Een zen-momentje.
Matcha groene thee is weer iets heel anders. Je ziet het wel al vaker in hippe biologische lunchzaakjes en ik wilde het thuis ook gaan proberen. Het is rijk aan vitaminen, aminozuren en mineralen. De gezondheidsvoordelen spreken voor zich alleen mag er helaas niet veel over geschreven worden ivm Regel & Wetgeving in Nederland. Dus kort maar krachtig is Matcha hoog in antioxidanten!

Matcha is poeder van hoogwaardige groene thee. Op de theeplantages worden 4 weken voor de oogst de theeplanten afgedekt met zeil. De theeplanten krijgen hierdoor veel minder zonlicht en gaan ter compensatie hun werkzame stof bovenmatig produceren.
Ik heb biologische Matcha thee gekocht in poeder vorm van een goede kwaliteit. Als je eraan ruikt, weet je dat je voorzichtig moet beginnen met de sterkte. Ik heb er ook gelijk leuke ‘tools’ bij gekocht zoals een zeefje, een bamboe kloppertje en een luchtdicht theeblikje. Er zijn trouwens prachtige speciale Matcha theemokken uit Japan te koop, leuk als cadeau.
Je zeeft eerst de Matcha poeder in een theemok, ongeveer een volle theelepel heb ik gebruikt. Het inmiddels na de kook afgekoelde (mineraal) water (tot ca. 70 graden C), schenk je erop, ca. 70-75 ml. Daarna kloppen met de bamboe klopper tot het mooi schuimig wordt.

In een pannetje had ik Alpro Soya kokosmelk opgewarmd en dat op de schuimige matcha geschonken. Ik vond het lekker om de thee iets te zoeten met wat kokosbloesemsuiker.
Het is een aparte, maar verfijnde smaak. Lekker in alle rust opdrinken. Om het geniet moment compleet te maken: er staat genoeg Japanse muziek op Youtube.
Liefs,
Anita
