Is zoetstof slechter dan suiker?

suiker-vervangen-door-kokosbloesemsuiker
Suiker of zoetstof? Het een is niet beter of slechter dan het ander, het is allebeide zeer slecht. Ik heb al eerder een artikel over suiker geschreven namelijk; Suiker is vergif voor je lichaam. Suiker kan zeer veel klachten veroorzaken en als je snel last hebt van je bloedsuikerspiegel moet je al helemaal snelle suikers ABSOLUUT vermijden!
Voor iedereen die zijn gezondheid serieus neemt is het een aanrader om suikers en zoetstoffen te vermijden. Over zoetstof heb ik ook al eerder een artikel geschreven;
Is zoetstof ongezond?. Zoetstof kan ook veel schadelijke effecten hebben maar het maakt veel uit of je kiest voor aspartaam of bijv. stevia. Aspartaam is zeer schadelijk en van stevia maak ik zelf wel af en toe gebruik, vooral het groene stevia poeder is zo min mogelijk bewerkt!

Zoetstof bevat amper calorieën en is vaak vele malen zoeter dan suiker, zo schijnt aspartaam 200x zo zoet te zijn.

Ook al bevat zoetstof geen calorieën, toch word je hier ook dik van omdat er wel gewoon insuline wordt aangemaakt. Omdat er geen suiker is gegeten (zoetstof bevat (bijna) geen calorieën) haalt de insuline suikers uit de bloedsomloop waardoor je bloedsuikerspiegel daalt, de bloedsuikerspiegel moet niet te laag zijn dus er wordt een signaal afgegeven dat er dringend suikers nodig zijn waardoor je weer trek krijgt in eten. Bovendien zijn er veel soorten zoetstoffen waaronder aspartaam die zelfs kankerverwekkend schijnen te zijn. Maar ook suiker schijnt de groei van tumoren te kunnen bevorderen. Eigenlijk is dat niet zo raar, alles wat de natuurlijke balans in het lichaam verstoord kan de kans op ziektes vergroten omdat hierdoor o.a. je hormonen uit balans raken. Door teveel suikers, zoetstoffen en andere schadelijke e-nummers raakt je lichaam overbelast. Er zijn wel gezonde vervangers van suiker en van schadelijke zoetstoffen maar let op ook dadels en rauwe honing bevatten ‘natuurlijke suikers’, waarvan ons lichaam niet teveel moet hebben. Een balans hierin vinden is belangrijk en probeer een beetje af te kicken van de zoete smaak!

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

chanoe

Lees ook eens een van deze artikelen;
Suikervervangers slecht?
Suikerverslaafd? Tips om er vanaf te komen vind je hier
5 goedkope tips voor een betere gezondheid