Tags
alles over kokos, biologische kokosolie, cholesterol, creamed coconut, degeneratie, geraspte kokos, het verschil tussen kokosolie en kokosboter, het verschil tussen kokosolie en kokosvet, kokosboter, kokoscreme, kokosmelk, kokosmelk en kokosroom, kokosmelk en kokosroom verschil, kokosolie, kokosroom, kokosvet, laurinezuur, santen, schildklier, spijsvertering, transvetten, transvetzuren, wat is nou het verschil tussen alle soorten kokos
Kokosolie, kokosvet en kokosboter
Kokosolie, kokosvet en kokosboter
De kokosnoot – wat wordt er allemaal van gemaakt?
Er is nogal wat verwarring over het verschil tussen kokosolie, kokosvet en kokosboter.
Op meerdere sites wordt ook geschreven dat dit allemaal hetzelfde is maar dat is niet waar. Voor het gemak heb ik alle soorten kokos maar op een rijtje gezet en wat je waarvoor kunt gebruiken. Lees hieronder het verschil.
Kokosolie / Kokosvet
Het vruchtvlees van kokos schijnt voor ongeveer 60% uit olie te bestaan en voor de rest uit vezels. Kokosolie wordt verkregen door het persen van het gedroogde witte vruchtvlees van de kokosnoot, het bevat dus geen vruchtvlees meer maar alleen de olie die door persing is verkregen. Kokosolie wordt ook wel kokosvet genoemd omdat het hard vet is en vloeibaar wordt op ongeveer 25 graden. Kokosolie/kokosvet is perfect voor bakken en braden, lees hier wat je er nog meer mee kunt.
Kokosboter
Kokosboter wordt gemaakt van geraspte kokos en bevat dus ook nog de vezels. Kokosboter is dik en romig en kokosolie is vloeibaar op kamertemperatuur.
Kokosboter kan je gebruiken voor op een cracker of rijstwafel.
Kokos crème / Santen
Santen is ingedroogde kokosmelk, het wordt ook wel kokos crème genoemd. Je kunt hier veel dingen van maken zoals bijvoorbeeld chocolade. Je kan het ook weer aanlengen met water om weer kokosmelk te krijgen, het krijgt alleen nooit weer dezelfde dikte en structuur als kokosmelk.
Kokoswater
Kokoswater is het water wat in de kokosnoot zit. Het is te koop in pakken bij o.a. Ekoplaza, de Tuinen en G&W. Niet iedereen vindt de smaak even lekker maar je zou het eventueel ook kunnen gebruiken in smoothies. Kokoswater bevat heel veel gezondheidsvoordelen door de vitamines en mineralen, vooral kalium is ruim aanwezig. Kalium werkt samen met natrium om de vochthuishouding te reguleren.
Kokosroom
Het geraspte, witte vruchtvlees van een rijpe kokosnoot wordt gemengd en gekneed met warm water. Meestal gewoon water, soms het zogenaamde kokoswater uit de kokosnoot. Daarna wordt het mengsel in een kaasdoek uitgeknepen, het dikke, romige vocht noemt men kokosroom. Dit is dus de eerste persing, herhaal je dit proces dan heb je kokosmelk. Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken in plaats van slagroom bij de chocolademelk of bij je zelfgemaakte gezonde gebak.
Kokosmelk
Dit is de ’tweede’ persing. Na het maken van de kokosroom wordt de kokospulp dus voor een tweede keer gemengd met warm water, het vocht dat men er nu uitknijpt is minder dik en noemt men kokosmelk. Kokosmelk is heerlijk om curry’s mee te maken maar ook voor smoothies en soepen kan het prima gebruikt worden.
Geraspte kokos
Dit is het gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot wat is geraspt en te koop is in zakjes.
Kokosbloesemsuiker
En we hebben natuurlijk nog de kokosbloesemsuiker! Heerlijke zoete, beetje karamelachtige smaak en in deze suiker zitten nog mineralen. Lees mijn artikel kokosbloesemsuiker.
Lees ook mijn artikel kokos.
Meer inspiratie? Lees eens dit boek met 101 recepten en toepassingen van kokos.
Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.
Lees ook eens;
Suiker vervangen door kokosbloesemsuiker
Ontgeurde kokosolie