Kokosolie wel of niet ontgeurd

kokosolie-kokosvet-kokosboter

Ik heb al een keer eerder een artikel geschreven over of je moet kiezen voor ontgeurde kokosolie of (extra) vierge kokosolie met geur en smaak.
De extra vierge variant is altijd met geur en smaak. De ontgeurde versie is zoals de naam al zegt zonder geur, maar ook zonder smaak. De ontgeurde versie is eigenlijk geraffineerd en bewerkt omdat de geur en smaak eruit zijn gehaald.
Ontgeuren kan op meerdere manieren zijn gedaan bijvoorbeeld door een chemisch proces of door stoom. Ontgeuren door middel van een chemisch proces komt niet voor bij de betere merken, maar helaas wel bij veel goedkope kokosolie.
Er zijn nog 2 redenen waarom je beter voor extra vierge kokosolie kunt kiezen, het bevat meer voedingsstoffen omdat het niet bewerkt is en het wordt gemaakt van goede kwaliteit kokosnoot. Ontgeurde kokosolie wordt namelijk gemaakt van copra, kokosnoten die buiten liggen te schimmelen. Aangezien de geur er toch uitgehaald wordt kunnen ze dus deze slechte kwaliteit gebruiken.
Koop ook altijd kokosolie in glas omdat plastic slecht voor het milieu en je gezondheid is. Plastic bevat hormoonverstorende stoffen en dat kan voor veel klachten zorgen zoals overgewicht.

Meer artikelen over kokosolie;

Word je dik van kokosolie?
Kokosolie inname verhogen
Ontgeurde kokosolie

Welke merken kokosolie zijn goed?

Er zijn meerdere goede merken maar mijn favoriete merk blijft Aman Prana omdat ze alles maken met respect voor mens, dier & milieu. Ik vind het erg belangrijk dat een bedrijf iets niet alleen doet voor het geld maar ook met de juiste intentie, ik betaal daar ook graag wat extra voor! Dit heb ik liever dan dat ik een goedkope kokosolie koop waarvan ik de kwaliteit en bereidingswijze niet weet. Je doet erg lang met een pot kokosolie en ik vind het niet erg om wat extra geld uit te geven aan gezond eten en iets minder uit te geven aan minder belangrijke dingen.

Welke merken kokosolie zijn niet goed?

Kokosolie van de Xenos en Action zijn niet aan te raden. Verder gebruik ik ook geen kokosolie van Royal Green uit een plastic bak en ook niet van Omega&More.
De reden hiervoor is dat ik geen ontgeurde kokosolie gebruik en ook geen kokosolie die in plastic bakken zit. Kies altijd voor een kokosolie met geur en smaak die in glas zit!
Plastic is slecht voor het milieu en bevat vaak BPA of andere weekmakers, dit is erg slecht voor ons lichaam en kan o.a. de hormonale balans verstoren.

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

chanoe

Lees ook;
Kokosolie, kokosvet, kokosboter
Kokos