Tags

, , , , , , , , , , ,

Nachtschades

paprikaleg

Nachtschades

Een wat mysterieuze naam; de nachtschadefamilie, maar wat houdt het eigenlijk in?
Aardappelen, tomaat, paprika, rode pepers en aubergine behoren tot de nachtschades en deze worden behoorlijk veel gegeten. Aardappels eten we in Nederland erg veel, gemiddeld wel 90 kilo per persoon, per jaar!! In de winter zijn de aardappels dan ook niet aan te slepen want stamppot boerenkool, stamppot rauwe andijvie en hutspot zijn bij veel mensen favoriet. Veel mensen verdiepen zich steeds meer in voeding en misschien ben je al wel eens een artikel tegen gekomen over nachtschades en heeft het je aan het denken gezet. De nachtschadefamilie is een uitgebreide familie en omvat wel meer dan 2000 soorten, ook onze geliefde superfood de Gojibes hoort erbij en zelfs tabak, klinkt niet zo gezond nu he?

legtomato

De naam zegt het eigenlijk al “nachtschade”. Schade omdat deze familie giftige stoffen bevat en ‘nacht’ omdat deze planten pas tegen de avond gaan geuren.
Nachtschades zouden schadelijk zijn voor de gezondheid omdat ze alkaloïden bevatten en die hebben een invloed op ons zenuwstelsel. Ook bevat niet alleen de tabaksplant nicotine maar allerlei andere planten die tot de nachtschadefamilie behoren bevatten het ook. Nicotine werkt verslavend en verdovend, dat had je waarschijnlijk niet verwacht van je stamppotje boerenkool. Mensen die Paleo aanhangen eten ook geen nachtschade omdat het ook niet door jagers en verzamelaars werd gegeten, pas na ontdekking van Amerika (waar deze familie oorspronkelijk groeit) kwamen onze geliefde aardappels en tomaten naar Europa en andere continenten. Alsof dit allemaal nog niet erg genoeg is om de aardappel zoveel mogelijk te skippen heeft de aardappel ook nog een ontzettend hoge glycemische index; namelijk 90. De healthfreaks onder ons hebben het al door, de GI van aardappels is nog hoger dan die van suiker (GI: 70). Betekent natuurlijk niet dat suiker gezonder is dan aardappels maar dat is een heel ander verhaal.

legpotato

Nog een gifstof……
Aardappelen bevatten ook solanine, weer zo’n stofje van een plant om zichzelf te beschermen. Bij blootstelling aan licht is een aardappel het meest kwetsbaar omdat dit betekent dat de aardappel zich boven de grond bevindt, dus dan maakt de aardappel het meeste solanine aan.
Dit werkt met name op het zenuwstelsel en de spijsvertering. Je kunt er bijvoorbeeld diarree, buikpijn, vermoeidheid, eczeem, allergieën en lusteloosheid van krijgen. De gifstoffen worden nauwelijks afgebroken door verhitting en kunnen zelfs van invloed op de gewrichten zijn.

Nachtschades bevatten ook anti-nutriënten, die kunnen zorgen voor een ‘lekkende darm’. Deze anti-nutriënten zijn een afweer van de plant om zichzelf te beschermen.
Je hebt bijvoorbeeld lectines en saponinen als anti-nutriënt, lectines beschadigen de darmwand en stimuleren stoffen in het lichaam die ontstekingen bevorderen. Saponinen kunnen de opname van vitamines beperken.

zoeteaardappel

My point; skip die aardappel en kies eens voor aardpeer, knolselderij, pastinaak of voor zoete aardappel / bataat. Zoete aardappel lijkt misschien op aardappel maar behoort niet tot de nachtschade familie en bevat veel gezonde vitamines en mineralen.

Al ben ik wel van mening dat het in het leven draait om balans; ik bedoel een stamppot en een tomatensoepje op zn tijd is best lekker!

Lijstje met GI’S

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

chanoe

Lees ook eens;
Glycemische index uitleg
Fytinezuur in noten en zaden
Waarom geen tarwe?