Tags

, , , , , , ,

Natuurlijke zonnefactor

natuurlijke-zonnefactor

Natuurlijke zonnefactor

Mijn vorige artikel; Tips verstandig zonnen werd ontzettend veel gelezen. Deel 2 van het artikel staat nu online en dit artikel gaat over de natuurlijke zonnefactor. Er zijn namelijk oliën die een natuurlijke zonnefactor hebben en die ga ik hieronder straks een voor een benoemen. De zonnefactor van een aantal oliën is wel laag en het is verstandig om, nadat je 15 tot 30 minuten zonder teveel bedekkende kleding hebt buiten gezeten tussen 11.00 en 15.00, je wel in te smeren met een natuurlijke zonnebrandcrème. Deel 3; bescherming tegen de zon van binnenuit, komt ook gauw online en gaat over de invloed van voeding (antioxidanten uit bijvoorbeeld groente en fruit) op het verbranden van de huid, welke rol speelt voeding in het beschermen van de huid tegen verbranding in de zon?

Natuurlijke factor van oliën

Wortelzaadolie (factor 40)
Frambozenzaadolie (factor 30)
Tarwekiemolie (factor 20)
Avocado olie (factor 15)
Kokosolie extra vierge (factor 8)
Olijfolie extra vierge (factor 8)
Cacao boter (factor 5)
Shea boter (factor 4)

Bron: Sobhana, T., et al. Ultraviolet transmission through a few edible oils in the context of changing solar insolation. J Ind Geophys Union 2004

Zoals je ziet zijn er dus een aantal oliën die wel goede bescherming geven zoals wortelzaadolie en frambozenzaadolie. Kies wel altijd goede kwaliteit oliën en altijd het liefste een biologische variant, dit bevat veel minder schadelijke stoffen dan de NIET-biologische varianten.

De SPF (sun protection factor) geeft aan hoe veel keer langer iemand in de zon kan blijven zonder te verbranden bij gebruik van de zonnebrandcrème vergeleken met niet-gebruik van de crème. Bij een SPF van 4 kan iemand die na 10 minuten in de zon nog net geen last heeft van verbranding 40 minuten in de zon zonder te verbranden. Indien diezelfde persoon factor 30 zou gebruiken is dat 300 minuten (5 uur).
Zonnebrandcrème werkt UV absorberend, het blokkeert dus ook eigenlijk de vitamine D aanmaak die normaal door de huid onder invloed van zonlicht plaatsvindt. Lees ook nog even mijn vorige artikel; tips verstandig zonnen.

Wil je je huid extra beschermen koop dan bijvoorbeeld astaxanthine.

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

chanoe

Lees ook eens een van deze artikelen;
Vitaminesupplementen nuttig?
Tips verstandig zonnen
Omega 3 (artikel nog niet beschikbaar)
Antioxidanten en vrije radicalen (artikel nog niet beschikbaar)