Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Plastic; welke soorten zijn het meest schadelijk?

PLASTICCC

Plastic; welke soorten zijn het meest schadelijk?

De meeste soorten plastic hebben een code zodat kan worden gezien op welke manier het hergebruikt kan worden. Aan deze codes kun je ook zien hoe veilig het plastic is om te gebruiken. De veilige plastic soorten zijn misschien redelijk veilig om te gebruiken maar toch is het aan te raden om minder plastic te gebruiken omdat het plastic misschien wel veilig is in gebruik, maar ondertussen wel het milieu vervuilt. Vaak is het productieproces van plastic ook schadelijk voor het milieu en per jaar komt naar schattig 4,7 miljoen ton plastic terecht in de zee waardoor veel dieren in de zee uitsterven.

Lees op deze sites de gevolgen voor het milieu

http://plasticsoupfoundation.org/gevolgen-voor-het-milieu/
http://www.seathetruth.nl/achtergrond/de-plastic-soep/

Code 1 – PET – vermijden

PET of PETE zie je vooral als het dunne plastic waarmee onder andere waterflessen en flessen frisdrank zijn gemaakt. Er wordt beweerd dat ze redelijk betrouwbaar zijn maar zodra ze hergebruikt worden ze DEHP kunnen gaan lekken, deze stof is mogelijk kankerverwekkend en daarnaast bevatten ze ook hormoonverstorende stoffen.
Zie deze site over PET flessen.

Code 2 – HDPE – veilig

HDPE (hoge dichtheid polyethyleen) is een dikkere, ondoorzichtige plasticsoort die je terugziet als bijvoorbeeld speelgoed en flessen met shampoo of douchegel. Het is veilig en kan worden hergebruikt.

Code 3 – PVC – vermijden

PVC staat voor polyvinylchloride. Je vind het in douchegordijnen, zwembandjes, matrasbeschermers, slabbetjes, flessen met schoonmaakmiddelen en andere producten. Wanneer er PVC gemaakt wordt komt er dioxine vrij, dit is een mogelijk kankerverwekkende stof die zich ophoop in dieren, mesnen en het milieu. Daarbij worden er vaak weekmakers gebruikt om PVC bruikbaar te maken voor de verschillende toepassingen. PVC is een van de meest gebruikte en meest schadelijke plasticsoort.

Code 4 – LDPE – veilig

LDPE (lage dichtheid polyethyleen) wordt gebruikt voor zachte plasticsoorten, als bijvoorbeeld boodschappentasjes, plastic hoezen van de stomerij en knijpflessen. Het is een veiligere plasticsoort en kan gerecycled worden.
Nog beter en handiger zijn herbruikbare boodschappen tassen zoals jute tassen.
Voordelen van jute tassen zijn dat ze herbruikbaar zijn, biologisch afbreekbaar en erg stevig.

Code 5 – Polypropeen – veilig

Polypropyleen wordt gebruikt in harder, flexibel plastic zoals bijvoorbeeld badspeelgoed, maar ook in rietjes, ijsbakjes en opbergbakjes. Ook deze soort kan gerecycled worden.

Code 6 – Polystyrene – vermijden

PS (polystyreen) wordt gebruikt voor hardere plasticsoorten zoals wegwerpbekertjes en plastic bestek. Er is wel discussie over de veiligheid hiervan. Deze plasticsoort kan styreen lekken en dat is neurologisch schadelijk en heeft ook andere negatieve gezondheidseffecten. Plastic wat verwarmd wordt is nog veel schadelijker dan bij gewoon gebruik, let dus op met het eten uit plastic soep kommetjes, koffie drinken uit plastic bekers en bij warm eten van plastic borden wat vooral wordt gedaan bij barbecueën. Wil je bijvoorbeeld soep meenemen onderweg? Kies dan voor een thermosfles. Of wil je thee meenemen voor onderweg dan zijn zulke bekers ideaal.

Code 7 – Overige soorten

Dit is een restgroep waarvan sommige soorten schadelijk zijn en sommige niet, liever niet gebruiken dus want je weet niet zeker of het veilig is.

Plastic zonder code

Niet gebruiken, je weet niet of je met een schadelijke variant te maken hebt.

Conclusie; Gebruik liever geen plastic ivm je gezondheid en het milieu. Kan je niet ontkomen aan het gebruik van plastic, let er dan op dat je het recycled en kies voor de meest veilige soort. Voor het sporten en voor onderweg zijn roestvrij stalen flesjes ideaal en een betere keus dan BPA vrij plastic.
Kijk hier voor meer informatie.

Plastic gebruiken op een zo veilig mogelijke manier

-Verwarm plastic nooit! Eet of drink dus niks warms uit plastic producten.
Let op; koffie/thee uit plastic bekers op het werk of voor het meenemen, met barbecueën gewone borden gebruiken en verwarm nooit babyflesjes in de magnetron.
Koop bijvoorbeeld glazen flesjes voor de baby + een beschermhoesje.
-Drink geen water uit flessen, kraanwater is in Nederland relatief schoon, helaas ook niet 100% goed maar je kunt er ook voor kiezen om een kraan met filter te kopen.
Bij het gebruik van bv. een osmose filtersysteem worden helaas ook mineralen verwijderd maar die kan je weer aanvullen via voeding en supplementen.
Koop een drinkfles van roestvrij staal, dit is het beste voor je gezondheid en ideaal voor onderweg en voor het sporten.
Je kunt ook een Brita kan gebruiken.
-Bewaar geen eten in plastic bakjes
-Koop BPA vrije flesjes om uit te drinken of drink water uit glazen flessen. Ook een dopper fles is een optie, het bevat geen BPA en volgens hun site ook geen andere schadelijke stoffen. Mijn voorkeur zou alsnog glas zijn.
-Soep en thee kan je o.a. meenemen in een thermoskan van RVS

Meer weten over gifstoffen in onze omgeving? Lees; natuurlijke cosmetica

 

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

chanoe

Lees ook eens;
IJsvormpjes kopen zonder BPA
Zoetstof ongezond
Suiker is vergif voor je lichaam