Tags

, , , , , , ,

Veganisme
imagesOTKH18XX

Veganisme houdt in dat je geen dieren eet zoals een vegetariër (dus geen; vlees, vis, schaaldieren en gevogelte) maar ook dat je geen gebruik maakt van producten die van dieren afkomstig zijn zoals; eieren, zuivel (melk, yoghurt, roomboter) en kaas, honing, gelatine.
Veganisten willen er voor zorgen dat dieren zoveel mogelijk ongemoeid laten en dat ze niet gedood of gebruikt worden door de mensheid.
Dit houdt in dat je niet zomaar meer voorverpakte producten kunt kopen zoals sauzen omdat hier vaak dierlijke producten aan toe zitten gevoegd, jij even blij! Kant- en klare producten zijn namelijk helemaal niet gezond! Dat betekend dus lekker vers koken en meal prepping als je het erg druk hebt, oftewel maaltijden ruim van te voren klaar maken zodat je ook lekker, vers en veganistisch kunt eten als je het druk hebt!
Bij veel producten is het makkelijk om er achter te komen of het vegan is door gewoon simpel het etiket te lezen maar ook e-nummers kunnen van dierlijke afkomst zijn! Waar je nog meer op moet letten als je net vegan bent geworden is dat ook vaak vitaminesupplementen van dierlijke afkomst zijn zoals vitamine D (vaak van bestraald wolvet) en ook je lippenstift en andere make-up kan dierlijke ingrediënten bevatten of op dieren getest zijn! Ohja en ook niet al je drinken is standaard vegan, helaas alcohol ook niet 😉
Hier is een lijstje waar je op kunt zien of dingen vegan zijn. Zelf witte suiker en anticonceptie kan niet vegan zijn.

Wat wel belangrijk is is dat je gezond en gevarieerd eet! Dus denk aan voldoende langzame koolhydraten (peulvruchten), gezonde vetten (kokosolie, lijnzaadolie, noten, zaden, pitten) en eiwitten (peulvruchten, hennepzaad). Voor voldoende eiwitten kan je bv. Hennep- of erwten proteïne poeder kopen en er zijn nog wel een aantal vegan varianten, van deze poeder kan je ook de heerlijkste smoothies maken als je het mixed met fruit. Ik ga proberen elke dag een dagmenu te plaatsen van wat ik heb gegeten en ik zal de komende tijd proberen een aantal hotspots te plaatsen waar je veganistisch kunt eten in de buurt van Groningen.
Verder zal ik proberen tips te plaatsen over producten die niet vegan zijn en waar je zo niet 1,2,3 over nadenkt en tips over producten waar je als veganist bijna niet zonder kan.

Nog niet overtuigd?
Redenen om veganistisch te leven zie je hieronder, als je er op klikt zie je een uitleg.
Voor de mensen
Voor de dieren
Voor het milieu
Voor de gezondheid
Religieuze of spirituele redenen