Tags

, , , , , , , , , , , , , ,

Waarom het niet lukt om te stoppen met suiker eten

stoppen-met-suiker-eten

Waarom het niet lukt om te stoppen met suiker eten

Je kent het wel, je was net een paar dagen gezond bezig maar dan kom je in de supermarkt toch in de verleiding om wat lekkers mee te nemen. Het is tenslotte weekend en ach één keertje maakt niet zoveel uit, toch??

Voor sommige mensen werkt het misschien zo, die kunnen prima één keer per week wat lekkers eten en zich dan vol discipline weer aan hun healthy lifestyle houden, maar voor mij werkt dit niet. Ik denk dat wel meer mensen zich hier in herkennen maar bij mij is het óf strikt of NIET strikt. En dan bedoel ik ook echt niet strikt, dan neem ik vaak veelste veel lekkers, want ja vandaag heb ik toch al niet zo gezond gegeten. Als je wel maat kunt houden kan je prima eens iets lekkers nemen, de 80-20 regel zeg maar. Deze 80-20 regel houdt in dat je 80% van de tijd gezond leeft en dan 20% van de tijd eens wat minder strikt kunt zijn, en er dan ook echt van kunt genieten. Want dat is waar het om gaat natuurlijk, mensen met eetbuien genieten echt niet meer van hun eten, het is gewoon gedachteloos wegwerken van zakken drop en repen chocolade. Na het eten van zo’n zak snoep voel je je misselijk en de volgende dagen heb je 0,0 energie en zal je gauw weer behoefte hebben aan suiker.

stoppen-met-suiker-eten

Ik zal je uitleggen waarom….

Het probleem met suiker is namelijk het volgende, het eten van suiker doet verlangen naar meer suiker. Als je veel snoept of producten met suiker eet maakt je lichaam erg veel insuline aan om de glucose zo snel mogelijk te verwerken. Door teveel suikers te eten raakt de alvleesklier ontregelt en maakt dus teveel insuline aan, waardoor er een te laag glucosegehalte overblijft in het bloed. Het gevolg hiervan is dat je weer behoefte aan zoet krijgt omdat je glucosegehalte zo laag is.
Hierdoor begint het hele proces opnieuw, je blijft dus zin in zoet houden als je snoept.
Lees ook even dit artikel over wat suiker doet met je lichaam

stoppen-met-suiker-eten

Veel mensen zeggen dus wel dat je stapje voor stapje moet overschakelen naar een ‘healthy lifestyle’ maar ik denk niet dat dit voor iedereen werkt.
Hoe krijg je hier namelijk een balans in? Wanneer mag ik nou wel een ijsje en wanneer niet? Je kunt natuurlijk met jezelf afspreken in het weekend mag ik eens iets lekkers, maar als je van jezelf weet dat je je hier niet aan kunt houden kan je sowieso beter radicaal stoppen met suiker, ook omdat suiker gewoon verslavend is! Ben je dus een echte suikerjunkie dan kan je beter eerst een tijd zonder suiker, de behoefte aan suiker verdwijnt dan ook vanzelf! En heb je wel eens zin in iets lekkers dan mag dat ook echt wel, zo lang jij je er maar goed bij voelt!

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

chanoe

Lees ook eens;
Suiker vervangen door kokosbloesemsuiker
Suikervervangers slecht?
Kokosbloesemsuiker (Gula Java)
Gezonde zoetmiddelen
Suiker is vergif voor je lichaam