Tags

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Waarom zijn gebrande noten slecht ?
fytinezuur-in-noten-en-zaden

Noten zijn erg gezond en bevatten veel voedingsstoffen maar er zit nogal een groot verschil tussen gebrande en ongebrande noten. Het beste zijn biologische raw (onverhitte) noten omdat deze nog alle voedingsstoffen bevatten.
Gebrande noten zijn eigenlijk noten gefrituurd in olie, door dit proces van verhitting verliezen de noten voedingsstoffen en de olie waarin gefrituurd wordt kan vaak niet erg goed tegen verhitting. Onverzadigde vetten (die zitten in onder andere veel soorten oliën en noten) kunnen niet goed tegen verhitting, hierbij worden er schadelijke stoffen gevormd. Plantaardige oliën met veel onverzadigde vetzuren zijn erg gevoelig voor verhitting omdat ze kunnen oxideren. Oxidatie van vetzuren kan voorkomen doordat ze worden blootgesteld aan warmte, licht en/of zuurstof.
Door het oxideren van deze vetten zijn ze niet langer herkenbaar voor je lichaam en gedragen deze geoxideerde vetten zich als vrije radicalen.
Om vrije radicalen onschadelijk te maken zijn er voldoende antioxidanten nodig uit bijv. voeding, superfoods of supplementen. Teveel vrije radicalen in het lichaam zorgen voor vroegtijdige veroudering en kunnen dus allerlei klachten veroorzaken.
Een goede antioxidant is bijvoorbeeld astaxanthine.

Via deze link kan je ongebrande, ongezouten biologische noten bestellen.

De reden waarom noten gebrand worden is dat ze daardoor knapperiger en smaakvoller zijn, de meeste noten bevatten daarnaast ook nog eens een lading zout!
Je kunt eventueel de noten thuis op lage temperatuur roosteren in de oven en daarna opeten. Zelf eet ik de noten meestal biologisch en raw (onverhit) in combinatie met een paar dadels of ik verwerk de noten in heerlijke raw cakes, koekjes, mueslirepen en nog veel meer recepten!

Noten bevatten overigens wel fytinezuur, eet je erg veel noten dan kan je ze eerst weken. Lees eens; fytinezuur in noten en zaden.

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

chanoe

Lees ook eens een van deze artikelen;
Klachten bij een voedselintolerantie
Tips om gezonder te eten
Bespoten groente en fruit