Tags

, , , , , , , , ,

Wat is het verschil tussen muesli en cruesli?

wat-is-het-verschil-tussen-muesli-en-cruesli

Cruesli is eigenlijk een krokante vorm van muesli, het is eigenlijk een merknaam van Quaker die deze naam bedacht voor zijn krokante muesli.
Zodra er dus op een verpakking vermeld staat dat het krokante muesli is, dan is het dus vaak eigenlijk een soort van cruesli.
Cruesli wordt gemaakt door muesli boter en suiker of honing te bakken.
De koekjes die daardoor ontstaan worden in kleine stukjes gebroken.

Waar komt muesli vandaan?

Muesli is vernoemd naar de Zwitserse arts Maximilian Bircher-Benner, het werd eerst Bircher-muesli genoemd. Muesli komt van het Zwitserse woord voor ‘moesje’.

​Toegevoegde suikers en andere toevoegingen

Het nadeel is dat fabrikanten vaak extra suiker in muesli en cruesli doen.
In de cruesli wordt vaak weer iets van zonnebloemolie gebruikt wat vaak een slechte kwaliteit is. In muesli maar vooral in cruesli zit vaak veel toegevoegde suiker en veel onzinnige toevoegingen. Binnenkort zal ik eens verschillende mueslisoorten met elkaar vergelijken, zelfs een biologische muesli hoeft niet altijd gezond te zijn!

De hoeveelheden van het toegevoegde suiker en het gebruik van vet is erg verschillende per soort, cruesli bevat eigenlijk altijd veel toevoegingen.
Lees altijd goed de verpakkingen, zelfs van de biologische varianten!
Voor je het weet heb je een muesli gekocht die toch niet zo gezond blijkt als dat je had gedacht. Je kunt natuurlijk ook altijd zelf een muesli samenstellen met bijvoorbeeld havermout, quinoa vlokken, rozijnen en noten. Een paar gezonde varianten muesli zijn bijvoorbeeld AH Liefde & Passie muesli noten, Lieke is Vrij Haver Muesli en De Halm Havermuesli. De meeste muesli bevat tarwe, dat probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Lees hier meer over tarwe; Waarom geen tarwe? en Gluten en tarwe een gevaar voor de gezondheid.

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

Wat is jouw favoriete gezonde muesli? Of maak je zelf wel eens je eigen muesli?

chanoe

Lees ook;
suiker vervangen door kokosbloesemsuiker
suikervervangers slecht?
5 goedkope tips voor een betere gezondheid
wat is nu eigenlijk gezond eten
gezonder eten in 4 stappen
tips om gezonder te eten