Tags

, , , , , , , , , , , , , , ,

Welke crackers zijn gezond ?

boekweitcrackers

Ik krijg regelmatig de vraag welke crackers het meest gezond zijn, ik zal hieronder een aantal voorbeelden noemen en uitleggen wat een cracker gezond maakt.
Je kunt natuurlijk ook heel makkelijk zelf lijnzaadcrackers of wat voor crackers dan ook maken, helaas wordt in de meeste recepten een oven gebruikt.
Lijnzaad, chiazaad en noten kunnen beter niet teveel verhit worden omdat ze voornamelijk onverzadigde vetzuren bevatten, deze vetten kunnen niet goed tegen verhitting. Verzadigde vetten zoals vierge kokosolie kunnen beter tegen verhitting en zijn daarom ook ideaal om te gebruiken tijdens het koken.
Wil je perse zelf gezonde crackers maken? Koop dan een dehydrator, het is niet goedkoop maar als je echt gezond wilt leven is het echt ideaal om o.a. wraps, crackers en gedroogde groente / fruit mee te maken.

Wat maakt een crackers gezond?

Heel simpel… Zo min mogelijk toevoegingen!! Over het algemeen is het zo dat als een ingrediëntenlijst op het etiket erg lang is, dat het product ongezonder is dan een product met weinig ingrediënten. Het is dan vaak zo dat er veel e-nummers aan toegevoegd worden om dingen op smaak te brengen, te conserveren of mooier eruit te laten zien.

Wat willen we niet in onze gezonde crackers qua ingrediënten?

– Suiker
– Zoetstof (meestal wordt er gewoon suiker gebruikt in crackers, zoetstof kom ik niet vaak tegen op het etiket)
– E-nummers
– Tarwe (lees; gluten en tarwe een gevaar voor de gezondheid, glutenvrij eten gezonder & waarom geen tarwe? )

Gezonde crackers zijn o.a. deze boekweitcrackers, knäckebröd onion, knäckebröd rijstmeel vijg, meergranencrackerlijnzaadcrackers, biobites heeft nog een aantal gezonde crackers.
Laat je niet misleiden door het etiket en lees altijd de ingrediënten.
Meer gezonde crackers heb ik niet kunnen ontdekken en helaas zijn er een aantal goede merken die wel crackers hebben maar dan met (tarwe)moutstroop of andere toevoegingen (daarom altijd etiketten lezen!). Probeer ook eens biologische rijstwafels en biologische boekweitwafels.

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

chanoe

Lees ook eens een van deze artikelen;
Olijfolie; welke is gezond en welke niet?
Suiker is vergif voor je lichaam
Kokosbloesemsuiker Gula Java