Zijn paranoten gezond?

zijn-paranoten-gezond

Noten bevatten nogal wat vetten en daardoor direct ook vrij veel calorieën.
1 gram vet levert 9kcal (=calorieën) in tegenstelling tot koolhydraten en eiwitten, die leveren namelijk maar 4kcal. Toch is de ene calorie de andere niet, het gaat niet om het aantal calorieën maar om de hoeveelheid voedingsstoffen in een product.
Kies wel altijd voor biologische ongebrande, ongezouten noten.
Ongebrande noten zijn onbewerkt, onverhit en worden ook wel rauw of raw genoemd.
Alles wat onverhit / raw / rauw is bevat nog alle voedingsstoffen en is daarom vaak het beste alternatief. Ik zeg expres dat het VAAK gezonder is om RAW te eten maar niet altijd!!! Heb je last van een trage schildklier, bijnieruitputting of ben je bijv. kouwelijk van jezelf? Eet dan bijvoorbeeld niet teveel rauwe groentes.
Lees hier meer over Raw eten; Raw.. Gezond of toch niet zo gezond als gedacht?

Bij noten moet je wel altijd kiezen voor de biologische, ongezouten en ongebrande variant. Noten bevatten veel voedingsstoffen en gezonde vetten, wij hebben namelijk vetten nodig voor het goed functioneren van ons lichaam. Veel mensen kiezen nog steeds voor producten met minder vet maar belangrijker is om niet teveel snelle koolhydraten zoals suiker te eten. Vetten en eiwitten geven ons namelijk meer een voldaan gevoel dan snelle suikers, bij het eten van veel suiker krijg je dus snel weer honger.

De Paranoot / Braziliaanse Noot / Amazonianoot

Een wel heel bijzondere noot is toch wel de paranoot! Paranoten bevatten vitamine B6, vitamine E, magnesium, calcium, ijzer, zink en selenium. Gemiddeld 3 a 5 paranoten per dag levert genoeg selenium. Selenium is een belangrijke antioxidant maar een teveel aan selenium is schadelijk, let er dus op dat je niet elke dag een hele bak paranoten opeet 😉 Bij een teveel aan selenium kan je de volgende klachten krijgen haaruitval, maagpijn, huiduitslag, broze of witte nagels, jeuk en zelfs geïrriteerdheid of vermoeidheid. De aanbeveling voor selenium is tussen de 50-200 microgram per dag. 100 gram paranoten bevat 3500% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. De maximale veilige dosis selenium is 300 microgram (gemiddeld per dag), zolang je hier gemiddeld onder blijft is het niet erg als je eens wat teveel selenium binnenkrijgt.

Bestellen kan via de link; http://www.123superfoods.nl/snacks-noten-vruchten/biologische-paranoten-300-gram-bio-raw.html

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

chanoe

Lees ook eens een van deze artikelen;
Gluten en tarwe een gevaar voor de gezondheid?
Yarrah biologische diervoeding
Ladycomp ervaringen

Bron 1
Bron 2