Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 goedkope ‘superfoods’

goedkope-superfoods

3 goedkope ‘superfoods’

Vandaag een artikel over de gewone goedkopere superfoods zoals knoflook, kurkuma en wortels die in elke supermarkt voor een vrij lage prijs te koop zijn. Maak van deze superfoods een ‘must-eat’ vanwege de vele gezonde stofjes die er in zitten.

goedkope-superfoods

1. Knoflook

Knoflook is super gezond, het bevat vitamine B6, C, selenium en mangaan. Ook bevat knoflook een stofje dat bij het persen of kauwen van knoflook vrij komt en een antibiotische werking heeft. Knoflook is dus een natuurlijk antibioticum en schijnt ook nog eens cholesterol en bloeddrukverlagend te werken.

superfoods-goedkoop

2. Kurkuma longa

Kurkuma werkt goed tegen ontstekingen en wetenschappers denken dat het kan helpen als je Alzheimer hebt (bron; 1, 2). Kurkuma zou zelfs bekend staan als een middel wat helpt tegen uitzaaiingen, zoals je kunt lezen in dit onderzoek.
Om de opname van kurkuma te vergroten is een beetje zwarte peper en vet belangrijk om toe te voegen, kurkuma kan je niet rauw eten omdat het giftig is. In combinatie met zwarte peper is kurkuma nog beter opneembaar en vooral als je er een beetje vet bij neemt bijvoorbeeld een theelepel extra vierge olijfolie of extra vierge kokosolie. (bron; 3)
Bijvoorbeeld deze curcuma longa en zwarte peper van AOV

superfoods-goedkoop

3. Wortel

Wortels bevatten veel vitamines en mineralen, eentje die ik graag in de spotlights wil zetten is betacaroteen. Betacaroteen is een antioxidant die wordt omgezet naar vitamine A. Vitamine A is erg belangrijk voor je immuunsysteem, ogen, huid en haar.
Tussen 1/6e en 1/12e deel van betacaroteen wordt omgezet naar vitamine A.
Het voordeel van betacaroteen is dat het in de lever wordt opgeslagen en naar behoefte wordt omgezet naar vitamine A. Betacaroteen zorgt voor een mooie en egale verkleuring van de huid. Het is ook een sterke antioxidant die het lichaam en de huid beschermt. Bij het omzetten van betacaroteen naar vitamine A wordt er wel uitgegaan dat er maar 1/12e wordt omgezet. In 100 gram wortels zit 8000 microgram betacaroteen en je hebt per dag volgens vitamine info ongeveer 700-900 microgram vitamine A nodig per dag. Als je uitgaat van 900 microgram vitamine A per dag heb je daar 10800 microgram betacaroteen voor nodig, dat is dus 135 gram wortels per dag. Volgens sommige bronnen is de omzetting zelfs maar 1/15e dan heb je ongeveer 170 gram wortels nodig per dag.
Let op; betacaroteen is vet oplosbaar en wordt dus het beste opgenomen in combinatie met vet, neem dus bijvoorbeeld een eetlepel lijnzaadolie of olijfolie extra vierge er bij.

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

Gebruik jij dagelijks superfoods? Of veel groente, fruit of kruiden?

chanoe

Lees ook eens;
Suiker vervangen door kokosbloesemsuiker
Suikervervangers slecht?
Kokosbloesemsuiker (Gula Java)
Gezonde zoetmiddelen