Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

30 dagen suikervrij; waarom geen suikers?

Doe je ook mee met de 30 dagen suikervrij eten? Ik laat je weten welke boodschappen je nodig hebt en wat het weekmenu ongeveer gaat worden.
Elke dag plaats ik een update met wat het precieze menu gaat worden voor de volgende dag.
Hier is alvast een beetje de uitleg en regels waar ik me aan wil gaan houden, het belangrijkste vind ik om niet zoveel geraffineerde suikers binnen te krijgen.
Geraffineerde suikers doen je bloedsuikerspiegel enorm stijgen want zodra je iets hebt gegeten (hoe hoger de GI* dus meestal hoe zoeter het product is) maakt de alvleesklier insuline aan om de bloedsuikerspiegel naar beneden te krijgen (het zorgt voor transport van glucose naar de weefselcellen).

De cellen die glucose nodig hebben krijgen hun deel en de rest wordt, in de vorm van glycogeen opgeslagen in de lever en spieren om in tijden van glucose tekort te kunnen worden gebruikt. Als het bloedglucosegehalte omlaag gaat, zal met behulp van het hormoon glucagon dat tevens door de alvleesklier wordt gemaakt, de als glycogeen opgeslagen glucose weer in het bloed worden gebracht. Het glycogeen, dat met name in de lever wordt opgeslagen, blijft gedurende 8 tot 10 uur beschikbaar. Als de voorraad niet binnen die tijd wordt gebruikt, zal het langzaam worden omgezet in vet.

Weer even terug naar de bloedsuikerspiegel; bij een hoge piek maakt het lichaam veel insuline aan waardoor er veelal een enorme dip volgt en de bloedsuiker te laag wordt. Je krijgt het gevoel alsof je honger hebt en de kans is groot dat je het moeilijk vindt om zoetigheid te weerstaan, aangezien je daar de meeste trek in hebt.
Deze behoefte aan zoet is een vicieuze cirkel die echt doorbroken moet worden.
Om de lage bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen maakt het lichaam extra adrenaline aan. Adrenaline zorgt ervoor dat de lever stoffen afgeeft waardoor de bloedsuikerspiegel pijlsnel weer omhoog schiet. De adrenaline in je bloed geeft je vaak opgejaagd en een trillerig gevoel, je kunt gaan zweten en kan het zijn dat je hartkloppingen krijgt of duizelig wordt.

De lichaamscellen gaan steeds trager (voldoende) glucose opnemen, waardoor de bloedsuikerspiegel ook niet meer snel genoeg daalt. Het gevolg is dat de alvleesklier op een gegeven moment voortdurend insuline blijft produceren. Wanneer de alvleesklier heel lang op deze manier wordt overbelast, raakt hij uitgeput.
Hij is niet meer in staat om voldoende insuline te produceren om de bloedsuikerspiegel op een normaal niveau te krijgen.
Op den duur kan de alvleesklier niet voldoende insuline meer aanmaken doordat hij telkens (door alle suikers) veel insuline heeft aangemaakt, hij reageert niet meer goed en wordt insuline resistent. Hierdoor wordt je bloedsuikerspiegel te hoog en kan je diabetes type 2 krijgen.

Symptomen van diabetes
Polyurie, oftewel veel plassen, doordat voor de uitscheiding van glucose via de urine veel vocht nodig is.
-Polydipsie, oftewel veel dorst, doordat u een groot vochtverlies heeft. Hierdoor krijgt u dorst en gaat u veel drinken.
-Vermagering, omdat de energie van de glucose niet door het lichaam wordt benut maar via de urine verloren gaat.
-Vermoeidheid en sufheid, doordat er een energietekort ontstaat.
-Ontstekingen, bijvoorbeeld steeds terugkerende blaasontstekingen of schimmelinfecties.
-Slecht of wazig zicht, doordat er een hoger vochtgehalte ontstaat in de oogbol.
-Het vrijkomen van ketonen in de adem en urine. Ketonen zijn afbraakproducten van de vetstofwisseling en zijn aan te tonen in de urine of soms te herkennen aan de (aceton)geur van de adem.
-Gewichtsafname, doordat het energietekort erg groot wordt en het lichaam overgaat op andere manieren van energievoorziening: de verbranding van vetten en eiwitten.

Klachten wisselende bloedsuikerspiegel (=hypoglycaemie)
Onze hersenen hebben glucose nodig om te kunnen functioneren, maar als dit op den duur niet meer goed opgenomen kan worden dan kan je veel klachten krijgen.
*Angsten
*Depressies
*Geïrriteerdheid
*Stemmingswisselingen
*Concentratieproblemen
*Vermoeidheid
*Zwak/slap voelen
*Hoofdpijn
*Duizeligheid

Wat versta ik onder 30 dagen suikervrij?
Ik probeer natuurlijk zoveel mogelijk biologisch te eten en e-nummers te vermijden maar waar het vooral om gaat is dat je geen geraffineerde suikers eet zodat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft en je minder last hebt van de bijbehorende klachten. Wel wil ik gewoon fruit en andere koolhydraten kunnen eten maar het is dan handig om de maaltijd te combineren met producten die een lage GI hebben zoals groente zodat de gemiddelde GI lager wordt. Pasta heeft gemiddeld een GI van 60 en groente ongeveer een GI van 30 dus als je veel groente bij de pasta eet dan kan de GI* zomaar dalen naar 40 in plaats van 60.
Belangrijk is om te kiezen voor volwaardige producten dus liever geen witte rijst en witte pasta maar de volkoren varianten. Gewone pasta eet ik sowieso nooit, kies liever voor boekweitpasta.
Fruit en gedroogd fruit kan erg gezond zijn maar dan is het wel handig om van te voren bijvoorbeeld komkommer of worteltjes te hebben gegeten en het hangt er ook vanaf hoe gevoelig je bent voor bloedsuikerspiegel schommelingen.

*GI
De glycemische index of GI is een maat voor het effect van koolhydraten op de bloedglucosespiegel. Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glycemische index, terwijl koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven een lage glycemische index hebben

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

Wil je meedoen met het 30 dagen suikervrij online evenement?

chanoe

Lees ook eens;
Suiker is vergif voor je lichaam
Suikerverslaafd? Tips om er vanaf te komen vind je hier
Verborgen suikers in voeding
Verborgen suikers in producten