Tags
anne marie reuzenaar, anti candida recepten, boodschappenlijstje candida, candida albicans genezen, candida boodschappen, candida boodschappenlijst, candida dagmenu, candida dieet, candida dieet recepten, candida dieet recepten ontbijt, candida kookboek, candida recepten, candida recepten avondeten, candida recepten diner, candida recepten soep, candida symptomen, candida vrije recepten, dagmenu candida, dagmenu candida dieet, het anti candida boodschappenlijstje, het heden ik kookboek, het heden ik kookboek recepten, het heden ik kookboek review, koken met candida, kookboek candida dieet, kookboek chronische vermoeidheid, kookboek cvs, kookboek hypoglykemie, kookboek voedselintolerantie, lekkere candida recepten, leren koken met candida, lijst eten candida, lijst voedingsmiddelen candida, lijst voedingsmiddelen candida dieet, menu candida, menu candida albican, menu candida dieet, niet eten candida, recensie het heden ik kookboek, review het heden ik kookboek, suiker en gistvrij, suiker en gistvrij dieet, suiker en gistvrij dieet recepten, suiker en gistvrij eten, tip candida kookboek, tip kookboek candida, tip kookboek hypoglykemie, voedingsmiddelen bij candida, voedingsmiddelen candida, voedingsmiddelen candida dieet, voedingsmiddelen tegen candida, wat eten candida, wat mag ik eten met candida, wat mag je eten met candida, wat mag je eten met candida dieet, weekmenu candida, weekmenu candida dieet
Candida kookboeken review – mijn favorieten
Het leek mij leuk om wat interessante boeken en kookboeken te reviewen in mijn volgende artikelen. Je zult nu dus af en toe mijn ervaringen met bepaalde boeken lezen en dan benoem ik voornamelijk de boeken die ik zelf echt heel erg handig vind qua informatie of qua gezonde recepten. Vandaag leek het mij leuk om een aantal Candida kookboeken te benoemen die ik het meest interessant vond. Heb je geen zin om het hele artikel te lezen? Lees dan alleen even mijn PLUSPUNTEN, MINPUNTEN en CONCLUSIE.
Wil je meer weten over Candida? Lees dan; Altijd moe, prikkelbaar en lusteloos en Candida; Wat mag ik nog eten?.
1. Natuurlijk! Het heden ik kookboek
Dit was het eerst boek wat ik las met informatie en recepten voor candida (en voedselovergevoeligheden) zelf heb ik dit boek al ergens in 2010 aangeschaft en heb dus nog een verouderde versie. Maar dit boek gebruik ik nog steeds wel regelmatig voor inspiratie voor recepten. Het is geschreven door Anne Marie Reuzenaar (orthomoleculair voedingsdeskundige) die wel 6 boeken heeft geschreven; Eet je fit, (Natuurlijk) Het heden ik kookboek, Natuurlijk; Elke dag echt eten, Zonder suiker, Smikkelen en Smullen (voor kinderen met voedselallergieën) en haar nieuwste boek die nog maar net verschenen is; Natuurlijk! zonder suiker kookboek. Weer even terug naar het boek; Het heden ik kookboek, deze is namelijk perfect te gebruiken bij ME, Candida, Hypoglykemie en andere voedselallergieën. Ze legt alles uit over de ‘ziektebeelden’ en wat de oorzaken kunnen zijn en de klachten die er bij horen. Lees hieronder kort een opsomming van de pluspunten en minpunten van dit boek.
+ Pluspunten;
+Duidelijke, heldere uitleg over ‘ziektebeelden’ en ze verteld de mogelijke oorzaken
+ klachten die bij een ‘ziektebeeld’ kunnen horen.
+Algemene uitleg wat je wel en niet moet eten; bijvoorbeeld NIET ETEN; suiker, witmeelproducten, producten met gist en schimmels en andere belastende stoffen.
+Er worden heel veel voorbeelden genoemd voor ontbijt, lunch, tussendoortjes, avondeten en diner.
+Er staan veel weekmenu’s in waarmee ze speciaal rekening houdt met het seizoen. Er is dus bijvoorbeeld een speciaal lente-menu waarbij ze bijvoorbeeld een groene salade aanraadt. Het recept vind je dan op een speciale pagina achterin het boek. +Recepten zijn in categorieën geplaatst; ontbijt, groente, salades, vlees, vis, vegetarisch etc. Erg duidelijk!
+Van elke categorie voedingsmiddelen noemt ze de Do’s en Don’ts. Bij brood en broodproducten bijvoorbeeld; Niet doen: witbrood Met mate doen: bruinbrood Wel doen: volkoren(zuurdesem)brood
+Achterin het boek staat een lijst met productinformatie; Wat is bijvoorbeeld Agar Agar? Ze legt alles precies uit!
– Minpunten;
-Niet alles is 100% gezond, ik vind het altijd fijn als een boek alleen gezonde voorbeelden noemt, de ongezonde dingen kan ik namelijk zelf prima verzinnen ;). Zoals soja(melk) en lactosevrije margarine.
-Als je gelooft in de Oosterse voedingsleer dan ‘doven’ koude producten je spijsverteringsvuur. Er wordt aangeraden om soms te ontbijten met biogarde, dit zou ik zelf niet doen! Begin je dag gewoon met een havermout pap ontbijtje, lekker warm en geeft je veel meer energie.
-Volgens mij benoemd ze nergens in het boek dat het bij bouillonblokjes en thee belangrijk is om op te letten wat voor ingrediënten er in zitten. Ze benoemd bijvoorbeeld alleen gistvrije bouillonblokjes, maar het is erg belangrijk om ook bouillonblokjes te kopen zonder onnodige toevoegingen zoals smaakversterkers. Bij de thee moet je altijd een kruidenthee/kruidenmelange kiezen en niet van die goedkope thee waaraan suiker is toegevoegd. Ik kies altijd voor Yogi Tea of een van de andere merken uit de natuurwinkel.
-Zoeten met stevia? Hele goede tip maar ik mis de vermelding van de verschillende soorten stevia, kies altijd zo onbewerkt mogelijk. Dus groen stevia poeder of nog beter het stevia plantje zelf vermalen (dit is helaas niet altijd even makkelijk voor het bakken)
Voor wie is dit boek geschikt?; Eigenlijk voor iedereen die gezonder wil leven, de basis is namelijk puurder en gezonder eten. Deze boeken zijn heel erg aan te raden bij Candida, ME, Hypoglykemie en andere voedselallergieën.
Conclusie; Erg fijn boek om inspiratie op te doen! Let er wel op dat je scherp blijft op wat wel en niet gezond is en luister goed naar je eigen lichaam. De een reageert anders op een bepaald product dan de ander. Misschien is in de vernieuwde versie inmiddels een hoop aangepast maar dat weet ik zo niet precies.
2. Candida overwin schimmelinfecties met de juiste voeding. Dit boek is een hele interessante over candida en legt alles heel duidelijk uit. De eerste druk komt uit 1990 en volgens mij is de ‘nieuwste’ versie uit 2001. Het boek is dus vrij oud en loopt wel wat achter, het is zeker een toegevoegde waarde om eens te lezen! Let er alleen wel op dat niet alle adviezen ‘kloppen’, voor hoever er ooit een waarheid over gezonde voeding zal zijn ;). Hieronder zal ik de plus- en minpunten opnoemen van dit boek.
+ Pluspunten;
+Duidelijke uitleg over candida (oorzaken, symptomen en hoe je het oplost) +Duidelijke uitleg waarom medicijnen vaak probleem A oplossen, maar tegelijkertijd probleem B veroorzaken (o.a. omdat de werkelijke oorzaak niet is opgelost)
+Uitleg over hoe je candida kunt diagnosticeren (aan de hand van een vragenlijst achter in het boek)
+Benoemen van voedingssupplementen die belangrijk zijn voor de weerstand en welke voedingsmiddelen helpen tegen candida
+Uitleg waarom het huidige vlees absoluut niet gezond is (teveel hormonen en antibiotica)
+Veel recepten
+Praktijkvoorbeelden (heel herkenbaar voor veel mensen)
+Vragenlijst, aan de hand van de vragenlijst kan je inschatten of de kans groot is dat je zelf candida hebt
+Vragen en antwoorden over wat je wel en niet mag eten bij candida
++ Dubbele plus voor alle heldere uitleg, er wordt veel verteld wat je wel en niet moet doen en vaak geeft de schrijfster ook een duidelijke uitleg waarom je iets wel of niet moet eten.
– Minpunten
-Aanraden van aspartaam bij behoefte aan iets zoets! Aspartaam is zeer schadelijk en veel andere zoetstoffen zijn ook zeer schadelijk. Lees; zoetstof ongezond
-Aanraden van sojamelk. Sojamelk is helaas niet gezond, kies liever voor amandelmelk of rijstmelk (lees altijd het etiket of maak de dingen zelf, lekker vers en gezond) -Aanraden van biogarde, het bevat inderdaad goede bacteriën, maar zuivelproducten zijn vaak juist niet gezond voor ons. Het is vaak slijmvormend en koud voor het lichaam, lees ook eens Raw.. Gezond of toch niet zo gezond als gedacht?
-Geen foto’s bij de recepten, het is echt een informatief boek. Ik kook minder snel recepten uit een boek als ik er geen foto’s bij zie staan.
Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site. Wil je meer weten over Candida lees dan ook even; altijd moe, prikkelbaar en lusteloos en Candida; wat mag ik nog eten?
Over welke ‘aandoening’ of allergie zou jij graag meer willen weten?
Lees ook eens;
Suiker vervangen door kokosbloesemsuiker
Suikervervangers slecht?
Kokosbloesemsuiker (Gula Java)
Gezonde zoetmiddelen