Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Chocolade hazelnootpasta

nutella

Chocolade hazelnootpasta

Voor de nutella lovers onder ons, hier een lekker recept om zelf gezonde chocolade-hazelnootpasta te maken. Het is veel gezonder omdat het geen geraffineerde suikers bevat en ook geen onnodige e-nummers of andere toevoegingen.

Hieronder het etiket van nutella.

1. Nutella heeft als hoofdingrediënt suiker wat helaas geraffineerd is, veel beter zou zijn om ahornsiroop, kokosbloesemsuiker of dadels te gebruiken om de chocolade-hazelnoot pasta zoet te maken.
2. Plantaardige olie in producten bevatten vaak transvetten. Deze oliën worden namelijk gehard waardoor er transvetten ontstaan. Het is langer houdbaar waardoor het winstgevender is voor de producent, helaas is het voor je lichaam erg ongezond! Vermijden dus!
3. Hazelnoten; goh eindelijk! Het is een hazelnootpasta maar helaas pas als 3de ingrediënt, de vraag is ook wat de kwaliteit van de hazelnoten is.
4. Magere melkpoeder; melk is niet gezond dus dat heb ik liever niet in mijn chocoladehazelnootpasta. Melk in de supermarkten is gepasteuriseerd (verhit) waardoor veel enzymen die wel in rauwe melk zitten, niet meer werkzaam zijn. Ook is melk niet bedoeld voor mensen, het is bedoeld om kalfjes zo snel mogelijk te laten groeien, volgens onderzoeken hadden kinderen die meer melk dronken meer kans op overgewicht omdat melk estron en groeihormoon bevat. Meer redenen waarom melk niet gezond is kan je via Google vinden 😉
5. Magere cacaopoeder; Voor alle producten is het zo dat je het beste zo natuurlijk mogelijk kunt nemen dus onbewerkt. Bij deze cacaopoeder is tijdens het persen de cacao extra ontvet.
6. Sojalecithine; volgens de meeste bronnen is soja schadelijk aangezien het fyto-oestrogenen en fytinezuur bevat en het is vaak genetisch gemanipuleerd. Fyto-oestrogenen hebben invloed op je hormonen wat soms handig kan zijn bijvoorbeeld in de overgang, maar dat is alleen bij de gefermenteerde soja; miso, tamari, tempeh, natto en gefermenteerde sojasaus. Fytinezuur bind zich aan mineralen waardoor het niet meer in het lichaam wordt opgenomen. Ook bevat soja een stof die invloed heeft op de werking van de schildklier, niet handig dus! Vooral als je al schildklierproblemen hebt.
7. Vanilline; synthetisch gemaakt oftewel het is niet natuurlijk.

nutella

Recept; gezonde chocolade hazelnootpasta;

150 gram hazelnoten (vliesje heb ik er niet afgehaald)
50 gram cacao
5 eetlepels ahornsiroop
3 eetlepels kokosolie
kaneel (naar smaak toevoegen)
vanille (naar smaak toevoegen)
2 eetlepels olijfolie extra vierge

Het schijnt dat als je de noten eerst roostert dat het de smaak van de noot versterkt en meer een krokante bite geeft, het roosteren kan je doen in een pan of in de oven.
Ik heb de hazelnoten kort geroosterd in de pan maar mijn geduld was al gauw op na een paar minuten, of het dus echt de smaak verbeterd.. geen idee…
Smelt de kokosolie in een pannetje op laag vuur en doe daarna alle ingrediënten in de keukenmachine. Als alles goed gemixt is dan is je chocolade-hazelnootpasta klaar!
Easy peasy! Binnen 10 minuten heb je dus je eigen nutella gemaakt!

crackerhazelnootpasta

TIP: let er op dat je geen pannen met anti aanbak laag van teflon gebruik, kies voor keramische pannen, teflon is zeer schadelijk!

Ik vond mijn versie eerlijk gezegd nog niet zoet genoeg dus ik doe zelf nog wat kokosbloesemsuiker er over als ik het op een crackers smeer, volgende keer ga ik proberen iets minder cacaopoeder te gebruiken zodat het bittere van de cacao iets minder overheerst waardoor het waarschijnlijk ook zoeter smaakt. Helaas is de chocolade-hazelnootpasta ook niet zo smeerbaar als gewone nutella, je zou wat extra olijfolie kunnen toevoegen maar ik vind het zelf zo wel prima! Al met al vind ik het een geslaagd receptje!

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

Wat is jouw favoriete gezonde beleg / spread ?

chanoe

Maak ook eens deze recepten;
chocoballen met kokos
silken tofu chocolade vla
vegan chocolademousse
vegan chocolade aardbeien