Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ontgeurde kokosolie

ontgeurde-kokosolie

Ontgeurde kokosolie

Je kunt in mijn vorige artikel over kokos meer lezen over kokos(olie).
Op mijn site schrijf ik altijd dat je van olijfolie en kokosolie altijd de biologische extra vierge / vierge / extra virgin variant moet kiezen. Dit is de pure, onbewerkte variant die geen bewerkingen heeft ondergaan. Je hebt dus 2 varianten kokosolie; de extra vierge variant van bijvoorbeeld Aman Prana is de goede variant en dan heb je nog de variant die ik iedereen ten zeerste zou AFRADEN! De variant die ik zou afraden wordt wel RBD (Refined Bleeched Deodorized = Geraffineerd Gebleekt Ontgeurd) maar eigenlijk elke variant waarbij geen (extra) vierge wordt vermeld valt hieronder.

Ontgeurde kokosolie – Wat is er zo slecht aan?

Extra vierge kokosolie krijg je door vers gepelde kokosnoten te vermalen, op lage temperatuur te drogen en koud te persen tot olie. Deze kokosolie bevat nog alle voedingsstoffen en is erg goed voor onze gezondheid! Deze kokosolie is vloeibaar bij ongeveer 25 graden, in tegenstelling tot de bewerkte / geraffineerde kokosolie die pas op een hogere temperatuur vloeibaar wordt. Ontgeurde kokosolie wordt gemaakt van ‘copra’, doordat de kokosnoten buiten worden gedroogd in een vochtig, regenachtig klimaat gaat het droogproces zeer traag en beginnen de kokosnoten te schimmelen.
De schimmelende kokos wordt geperst en moet gebleekt worden doordat de kleur van de kokosolie bruiner is geworden. De kokosolie moet ook nog gebleekt worden, dit bleken kan gebeuren door een chemisch proces of door middel van stoom.
Wil je dus perse een ontgeurde kokosolie zorg er dan voor dat het is ontgeurd door stoom en niet door een chemisch proces.
Ik raad altijd aan om extra vierge / vierge kokosolie te gebruiken, het is minder bewerkt en bevat daardoor meer voedingsstoffen. De kwaliteit van de kokosnoten is sowieso beter als je extra vierge koopt, doordat ontgeurde kokosolie wordt gebleekt en geurloos wordt gemaakt is de kwaliteit namelijk minder belangrijk.

Favoriete kokosolie

Aman Prana 325ml en 1600ml
Waarom? Aman Prana is een fantastisch merk die echt rekening houdt met mens, dier en milieu. Misschien vinden sommigen het een hele aanschaf maar je doet erg lang met een pot kokosolie! En bedenk maar eens hoeveel je uitgeeft aan onzinnige dingen waar je op zou kunnen bezuinigen. Onze gezondheid is een van onze belangrijkste dingen, zonder je gezondheid ben je niks! Het is dus echt een kwestie van prioriteiten stellen en jezelf qua voeding alleen het beste gunnen.

Welke kokosolie is dan NIET EXTRA VIERGE?

Voordat ik straks mijn inbox vol heb zitten met mailtjes welke merken ONTGEURD zijn, zal ik alvast een aantal op een rijtje zetten welke sowieso wel ontgeurd zijn.
Koop deze varianten dus niet als je zoveel mogelijk gezondheidsvoordeel uit je kokosolie wilt halen. Royal Green, Mattisson, KTC kokosolie (toko’s en Xenos), kokosolie van kruidvat, G&W eigen merk en zo zullen er nog een hoop merken zijn.

Conclusie; koop dus geen ontgeurde kokosolie.

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

Welke kokosolie gebruik jij?

chanoe

Lees ook;
Kokosolie, kokosvet en kokosboter
Kokosolie inname verhogen
Suiker vervangen door kokosbloesemsuiker
Kokosbloesemsuiker (Gula Java)
Kokosmelk gezond of ongezond
Recept kokosboter