Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Suikervervangers slecht ?

suikervervangers-slecht

Zijn suikervervangers slecht?

Er wordt de laatste tijd steeds meer gezegd dat suiker gewoon suiker is.
Niets meer en niets minder. Elke soort suiker zou even slecht voor ons zijn en het maakt dus volgens bepaalde bronnen niks uit of je rauwe honing, kokosbloesemsuiker of gewoon witte suiker eet. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat je suiker beter kunt vervangen door zoetstoffen, maar lees dan maar eens dit artikel; zoetstof ongezond.
Jij vraagt je inmiddels waarschijnlijk ook af; zijn suikervervangers slecht of goed?
Ik ben het niet eens met de stelling dat elke suikersoort even slecht is, ik zal je uitleggen waarom.

Hoe zit het nou met zoetstof??

Ik geloof er in dat je je lichaam moet voeden met pure en onbewerkte producten.
Het is wel bewezen dat door een betere voeding je je beter gaat voelen en vaak veel minder lichamelijke of psychische klachten zult hebben. Het is ook wel bewezen dat suiker slecht is voor onze gezondheid, dus dan zou je denken dat zoetstof misschien beter is. Jaren geleden toen ik nog niks wist van voeding en alleen maar bezig was met calorieën tellen en zo min mogelijk vetten eten, koos ik ook voor zoetstof.
Ja, toen wist ik er nog niks van hoe schadelijk dat eigenlijk was en koos ik voor zo min mogelijk calorieën. Zoetstof houdt ons lichaam eigenlijk voor de gek en dat is sowieso niet goed, je lichaam denkt dat het energie binnenkrijgt maar in feite krijg je helemaal geen calorieën binnen. Aangezien je lichaam wel brandstof nodig heeft en door de zoete smaak ook had verwacht dat het voeding binnenkreeg maakt het lichaam wel insuline aan. De insuline haalt weer suikers uit de bloedsomloop en daardoor daalt je bloedsuikerspiegel. De bloedsuikerspiegel moet niet te laag worden dus geeft het lichaam een seintje dat er suikers nodig zijn, hierdoor krijg je dus trek. Zoetstof zorgt er dus voor dat je trek kunt krijgen in eten en veel zoetstoffen zijn erg schadelijk zoals aspartaam. En even voor de duidelijkheid, vetten zijn ook erg belangrijk voor ons. Vroeger dacht ik dat je dik werd van vetten eten, zoals de meeste mensen waarschijnlijk wel eens in hun leven hebben geloofd. Dat je dik wordt van vet is dus onzin, zolang je maar de gezonde vetten eet. Lees dit artikel maar eens; vetten ongezond of vet gezond.

suikervervangers-slecht

Suiker = suiker ? – Zijn alle suikervervangers slecht?

Nee niet alle suikervervangers zijn slecht. Hoe meer een product bewerkt is hoe minder voedingsstoffen het bevat. Witte suiker is bijvoorbeeld geraffineerd, het bevat geen mineralen/voedingsstoffen meer.
Als je zou zeggen alle suiker is hetzelfde dan zou je dus zeggen dat alle suiker ongezond zijn. Teveel zoet is nooit goed voor ons, maar dat is zo met alles wat je teveel doet, je kunt zelfs teveel water drinken. Gezonde zoetmiddelen bevatten naast suikers ook nog een hoop voedingsstoffen zoals kokosbloesemsuiker, rauwe honing en je kunt bijvoorbeeld zelf dadelstroop maken. Als je nog steeds gelooft dat elke suikersoort even slecht is dan zou je dus denken dat fruit ook ongezond voor ons is, fruit bevat ook fruitsuikers maar gelukkig ook erg veel voedingsstoffen en vezels.
Wil je wel liever een caloriearm zoetmiddel gebruik dan stevia maar wel de onbewerkte variant.

suikervervangers-ongezond

De redenen waarom onbewerkte suiker een stuk gezonder is

Doordat onbewerkte suiker zoals kokosbloesemsuiker nog voedingsstoffen bevat, rooft het je lichaam ook minder van mineralen. Voor de vertering van suiker zijn namelijk voedingsstoffen nodig, als die worden geleverd bij het eten van de suiker hoeft het niet uit ‘reserves’ van je lichaam gehaald te worden. Ook hebben onbewerkte producten minder invloed op je bloedsuikerspiegel waardoor je minder last hebt van bloedsuikerspiegel schommelingen, wil je meer weten lees dan glycemische index uitleg. Onbewerkte producten laten je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen doordat ze ook vezels, vitaminen en mineralen bevatten. Hierdoor verloopt de opname van suikers in het bloed langzamer dan bij bewerkte producten zonder voedingsstoffen.

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

Welk gezonde zoetmiddel is jullie favoriet? Die van mij zijn toch wel kokosbloesemsuiker, ahornsiroop en zelfgemaakte dadelstroop.

chanoe

Lees ook;
Suiker vervangen door kokosbloesemsuiker
Waarom het niet lukt om te stoppen met suiker eten
Suiker is vergif voor je lichaam
Suikerverslaafd? Tips om er van af te komen vind je hier
Verborgen suikers in voeding
Verborgen suikers in producten
Gezonder eten in 4 stappen