Tags

, , , , , , , ,

Suikervrije jam maken

bessen-en-chiazaad-jam-maken

Zelfgemaakte frisse jam – heerlijk gezond zonder suiker

In bijna alle jam uit de winkel zit veel suiker of kunstmatige zoetstoffen.
Dat is helemaal niet nodig voor lekkere jam en bovendien kun je het heel gemakkelijk zelf maken. Het chiazaad in het recept hieronder zorgt ervoor dat de jam indikt, zodat je dus geen geleisuiker nodig hebt. Dit recept is voor een heerlijk frisse jam van blauwe bessen met appel, maar je kunt natuurlijk variëren met alle soorten fruit die je lekker vindt. Mocht je van lekker zoet houden, kun je altijd nog een of twee eetlepels honing of maple syrup toevoegen!

Deze frisse jam is heerlijk op warme pannenkoekjes, in havermoutpap, op bananenbrood, bij toetjes en ga zo maar door! En wat dacht je van een flinke schep frisse blauwe-bessenjam als topping op een havermout-ontbijtmuffin?

suikervrije-jam-recept

Recept voor blauwe-bessenjam (vegan, suikervrij)

Je hebt nodig:
– 200 gram blauwe bessen
– 1 appel
– 2 eetlepels chiazaad
– 4 eetlepels water

Schil de appel en snij deze in stukjes. Doe de stukjes appel met het water in een kleine blender of keukenmachine en blend dit tot het eruit ziet als appelmoes. Als de blender of keukenmachine het niet pakt omdat het een te kleine hoeveelheid is, kan het helpen om nog ietsje meer water toe te voegen. Doe de fijngemaakte appel in een steelpannetje met de blauwe bessen en verwarm dit 5 minuten. Druk dan met een lepel of spatel de meeste besjes plat, zodat het vocht eruit komt (er mogen er best een paar heel blijven, dat is wel lekker voor de structuur van de jam). Voeg het chiazaad toe en verwarm het nog 5 minuten door tot het redelijk dik is geworden. Tijdens het afkoelen zal het nog langzaam wat dikker worden. Bewaar de jam in een glazen potje in de koelkast.

suikervrije-jam-maken

Wil je meer van mijn recepten maken? Kijk dan eens op www.hetgrotegroenegeluk.nl

Wil je op de hoogte blijven van divinevitalityy? Volg divinevitalityy dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van www.divinevitalityy.nl.