Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Wat is nu eigenlijk gezond eten?

framboos

Wat is nu eigenlijk gezond eten?

Veel mensen weten niet meer echt wat gezonde voedingsmiddelen zijn, opzich logisch aangezien je overal tegenstrijdige dingen leest.
De een zegt dat vet slecht is en de ander (bijvoorbeeld het Voedingscentrum) laat ons geloven dat brood en melk gezonde producten zijn. De meeste mensen geloven nog steeds wat het Voedingscentrum zegt, maar gelukkig gaan steeds meer mensen zelf op onderzoek uit wat wel en niet gezond is en ze laten zich niet meer van alles wijsmaken. O ja, als je wilt weten waarom brood en melk niet gezond zijn, Google is your friend! Lees ook eens; gluten en tarwe een gevaar voor de gezondheid? en waarom geen tarwe?
Hieronder heb ik wat dingen neergezet die gezond zijn en enkele basis ‘regels’ om gezond te eten. Het is vooral belangrijk dat je goed kijkt hoe je zelf op bepaalde voeding reageert want wat voor de een gezond is kan bij de ander misschien klachten veroorzaken.

Enkele belangrijke ‘regels’

– Zoveel mogelijk biologisch en vers eten
– Seizoensgroente en fruit gebruiken
– Geen suiker (zie lijst bij zoetmiddelen wat je wel kunt gebruiken om dingen zoeter te maken)
– Geen zoetstoffen
– Weinig of geen gluten en tarwe
– Veel afwisselen in groente en fruit, variatie is the key om gezond te blijven

Wat is gezond?

Eigenlijk alle soorten fruit en groente, denk er ook aan dat je niet alleen zoet fruit eet maar ook zuur fruit zoals citroen of limoen, of bitter fruit zoals grapefruit. Bij groente geld precies hetzelfde wissel veel af en vergeet de bittere groente zoals spruitjes en witlof niet. Vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijzen gezien is het belangrijk om alle smaken te eten; zoet, zuur, bitter, zout & scherp.
Verder is het belangrijk om van alle kleuren iets te eten; groen, rood, geel/oranje, wit & blauw/zwart. Dit zorgt namelijk voor balans in de voeding en in de gezondheid.
Elke smaak en kleur heeft zijn eigen werking, lees; colourful food; varieer voor gezondheid. Nog een belangrijk punt is dat je niet alleen maar koude voedingsmiddelen eet omdat dat het ‘spijsverteringsvuur’ dooft. Lees eens dit artikel; Raw.. Gezond of toch niet zo gezond als gedacht?

Vers eten

Probeer zoveel mogelijk dingen zelf te maken er zijn genoeg recepten te vinden voor verse zelfgemaakte sausjes zonder suiker en e-nummers, veel dingen kan je ook invriezen! Heb je geen tijd om te koken kies dan voor de variant met zo weinig mogelijk toevoegingen en lees altijd het etiket. Neem nooit dingen uit blik in verband met het ‘lekken’ van schadelijke stoffen in het eten. Kies het liefste voor diepvries of eventueel uit glazen potten, in glazen potten groente zit wel vaker iets van suiker toegevoegd.

Gezonde crackers

Er zijn veel crackers die weinig toevoegingen bevatten of gebruik rijstwafels van volkoren rijst. Lees hier de gezonde crackers die ik voor je heb uitgezocht.

Beleg

*Notenpasta’s
*Guacamole (vers, zelfgemaakt)
*Humus (vers, zelfgemaakt)
*Tahin (sesampasta)

Gezonde producten

*Biologische appelazijn

Soep (zelfgemaakt, biologisch en gekruid met keltisch zeezout en andere verse kruiden)

*Broccolisoep
*Pompoensoep
*Wortelsoep (etc.)

Superfoods

*Algen
*Bijenpollen
*Cacao (raw & biologisch)
*Chia seeds / Chia zaden
*Chlorella
*Hennepzaad
*Inca bessen
*Lucuma
*Maanzaad
*Maca
*Moerbei
*Sesamzaad
*Spirulina
*Tarwegras
*Zeewier

Noten, zaden, pitten & kiemen

*Amandelen
*Hazelnoten
*Paranoten
*Pecannoten
*Kiemen (alfalfa etc.)
*Walnoten
*Zonnebloempitten

Olie

*Kokosolie

Peulvruchten

Linzen
Bonen
Kikkererwten (etc.)

Maak bijvoorbeeld eens linzenburgers, falafel of rode linzensoep.

Zoetmiddelen (met mate)

*Honing (rauw, koudgeslingerd) -> niet de honing uit de supermarkten, dit is vaak slechte kwaliteit
*Biologisch sap, vers geperst of uit een fles (niet geconcentreerd, maar vers!)
*Kokosbloesemsuiker
*Stevia (de groene variant)
*Cool bear limonade gezoet met Stevia

Zuidvruchten

Dadels
Vijgen (etc.)

Koop wel ONGEZWAVELDE zuidvruchten. Abrikozen worden bijvoorbeeld vaak gezwaveld. De oranje abrikozen zijn gezwaveld, de donkere abrikozen die een beetje bruinachtig van kleur zijn zijn niet gezwaveld.

Dit is een lijst met producten die gezond zijn, verder blijft het van belang dat je het in de juiste hoeveelheden eet en hoe je het eten bereid. Gezonde voeding is een van de belangrijkste dingen maar het betekent nog niet perse een goede gezondheid, misschien krijg je op een andere manier wel veel stoffen binnen die belastend zijn voor het lichaam doordat je bijvoorbeeld vaak alcohol drinkt of rookt, maar ook door te koken in de verkeerde pannen en cosmetica te gebruiken die vol giftige stoffen zit.
Hier kan je een artikel lezen over natuurlijke cosmetica en je kunt natuurlijke cremes etc. bestellen bij Ringana.

Alles is ‘giftig’ als je het teveel neemt. Water is van levensbelang maar bij TEVEEL is het schadelijk. Bijna elk voedingsmiddel wat gezond is heeft ook een keerzijde bij een teveel innemen van die bepaalde groente of noot of peulvrucht. Noten bevatten bijvoorbeeld fytinezuur lees; fytinezuur in noten en zaden. Fruit bevat vaak veel fructose. Broccoli is bijvoorbeeld heel gezond maar kan de opname van jodium verminderen en daardoor de schildklierfunctie beïnvloeden. Kortom; blijf dichtbij de natuur, varieer en kijk hoe jij eigen lichaam reageert op bepaalde voeding.

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

chanoe

Maak ook eens deze recepten;
silken tofu chocolade vla
vegan chocolademousse
vegan chocolade aardbeien
pittige linzenburgers