Tags

, , , , , , , , , , , , , , ,

Zuur basen dieet

zuurbasen

Zuur basen dieet

Iets wat erg belangrijk is om ziektes te voorkomen is de pH waarde van ons lichaam, de pH van ons bloed is bij een goede gezondheid tussen de 7,35-7,45 (ideaal 7,41). Daar is het hele principe van het zuur basen dieet eigenlijk op gebaseerd.
Ons moderne Westerse voedingspatroon is erg zuurvormend, we hebben het allemaal druk en koken liever met een pakje Knorr dan dat we de moeite doen om zelf alles vers te koken. Ook kiezen we liever voor een snelle bewerkte snack zoals koekjes uit de supermarkt, een Twix of een zakje chips in plaats van dadels of een stuk fruit.
Wat veel mensen zich niet beseffen, of wat ze zich wel beseffen maar waar ze liever niet over nadenken of het liever ontkennen is dat dit precies de reden is waarom er steeds meer mensen chronisch ziek zijn. Bij verzuring is een zuur basen dieet of beter gezegd een basisch dieet erg belangrijk. Wil je weten of je last hebt van verzuring en hoe je het kunt herkennen? Mail naar divinevitalityy@hotmail.com

Zuur basen dieet – It’s all about the base…

Ja het draait allemaal om basen vormende voeding en we moeten zuurvormende voeding zoveel mogelijk zien te vermijden. Het beste evenwicht is ongeveer 80% basisch en 20% zuurvormend, waarbij je qua zuurvormende voeding natuurlijk beter voor peulvruchten, rijst of noten kan kiezen dan voor een hamburger van de Mac.
De smaak zuur heeft met dit hele verhaal weinig te maken want citroen en limoen zijn zeer basisch (ook wel alkalisch genoemd). Het is eigenlijk heel simpel eet zoveel mogelijk fruit en groentes want bijna alle fruit en groente is basen vormend.

Zuur basen dieet – bewerkte voeding veroorzaakt verzuring

Hoe meer bewerkte voeding wij eten hoe meer ons lichaam verzuurd, ons organen proberen het nog te compenseren door de zuren uit te scheiden maar er is een grens.
Als onze voeding te weinig vitamines en mineralen bevat dan wordt dat onttrokken aan basendepots (tanden, haar, botten en weefsels) dit alles om de belangrijke organen zoveel mogelijk te beschermen. Ook worden de zuren die niet afgevoerd kunnen worden opgeslagen in het bindweefsel en vetweefsel. Weet je direct de reden waarom je zo’n hoofdpijn kan hebben bij het afvallen, er komen een hoop afvalstoffen los! Vooral veel water drinken om goed te reinigen.
Krijg je langere tijd niet voldoende mineralen binnen dan wordt het lichaam ziek en krijg je last van vage klachten zoals vermoeidheid.

Beschermingsmechanismen tegen verzuring

1. Basische buffer
Bicarbonaat is de belangrijkste neutraliserende stof in het lichaam, zolang er in verhouding voldoende bicarbonaat is raak je niet verzuurd. Het probleem is echter de combinatie tussen onze dagelijkse verzurende leefstijl enerzijds en het chronisch tekort aan basische mineralen anderzijds, dat de basis vormt voor de zuuroverschotten en het verschijnsel dat we chronische metabole weefselverzuring noemen.

2. Regelmechanisme van de nieren
Een teveel aan zuren wordt via de nieren uitgescheiden

3. Ademhaling
Via onze longen wordt koolzuur uitgeademd.

Verzuring-van-het-lichaam-in-de-tijd

Zuur basen dieet – vorming van ‘slakken’

Zodra de afvalzuren niet meer afgevoerd kunnen worden heeft ons lichaam een slimme truc om het bloed toch een goede pH te laten behouden.
Het zet de vloeibare afvalzuren in het bloed om in vaste vorm door ze te binden. Afvalzuren in vaste vorm (slakken) hebben namelijk geen invloed meer op de pH-waarde van het bloed.
Maar de vorming van deze slakken zijn op termijn juist de veroorzakers van andere problemen. Urinezuur in vaste vorm (urinezuurkristallen) kan neerslaan in de gewrichten (jicht), cholesterol in vaste vorm kan zich vastzetten tegen de vaatwanden (vaatvernauwing) en het bloed kan dikker worden (hogere bloeddruk).

Let wel op; je kan niet zomaar streng detoxen of ontgiften aangezien er soms teveel afvalstoffen in een keer kunnen vrij komen, is het ‘systeem’ al erg vervuild dan kunnen de uitscheidingsorganen dit niet verwerken.

De uitscheidingsorganen nemen taken van elkaar over als andere uitscheidingsorganen overbelast zijn, daarom kan je bijvoorbeeld als je iets met je darmen of longen hebt jaren later last krijgen van huidproblemen.

TABEL ZUUR-BASEN

Wil je meer hierover weten dan kan je boeken lezen over Alkalische voeding zoals deze Alkaline kuur of Honestly Healthy. Boeken over ontzuring vind je hier.

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

chanoe

Lees ook eens;