Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Raw.. Gezond of toch niet zo gezond als gedacht?

groente

Raw eten

Raw eten is de laatste tijd erg populair geworden en dat is niet voor niks zo.
Raw / rauw eten heeft erg veel voordelen omdat bij verhitting van voedsel een groot aantal voedingsstoffen verloren gaan, toch is rauw niet voor iedereen weggelegd.

Wat houdt rauw eten precies in?

Voedsel is rauw als het niet verhit wordt boven de 40 graden. Op die manier blijven alle enzymen intact. Enzymen helpen het lichaam om voedingsstoffen te verteren. ‘Raw Foodies’ zweren bij het eten van rauwe voeding omdat het puur/levend voedsel is, wat je lichaam voedt. Je zou je helemaal geweldig voelen als je deze manier van eten gaat toepassen en krijgt meer energie en gewichtsverlies.

Spijsvertering

Raw eten is erg zwaar voor je spijsvertering, doordat het eten koud en rauw is moet je lichaam het zelf nog helemaal verwarmen en afbreken voordat de voedingsstoffen kunnen worden opgenomen. Bij het koken of stomen van eten kan je dus spreken van ‘voor’vertering zodat je spijsvertering zelf minder moeite hoeft te doen. Deze overtuiging hebben ze vooral in de Oosterse voedingsleer en Ayurveda.

Verschillende constituties

In de Ayurveda heb je de constituties Vata, Pitta en Kapha. Elke type is anders en heeft een andere spijsvertering en de Pitta zou het beste rauw eten kunnen verdragen.
Er zijn veel boeken over de constituties geschreven waaronder Het went zo’n element wat een leuk boekje is met goede uitleg.
Ook heb je te maken met de temperamenten die er weer een andere kijk op hebben en de mens verdelen in vier verschillende temperamenten die verband houden met een element; cholerisch (vuur), sanguinisch (lucht), melancholisch (aarde) en flegmatisch (water). In dit geval zou iemand met een cholerisch temperament beter tegen rauwe voedsel kunnen omdat het vuur wat getemperd wordt door koud/rauw voedsel. Lees bijvoorbeeld dit boek van Rudolf Steiner.

Conclusie; moet ik wel of niet RAW eten?

Raw eten kan een prima lifestyle zijn als je ook merkt dat je je er goed bij voelt, word je alleen maar vermoeider dan is dat geen goed teken. Ik merk bij mezelf bijvoorbeeld dat ik meer energie heb als ik warm ontbijt en dat heeft denk ik met mijn temperament te maken. Heb je een cholerisch temperament dan kan je waarschijnlijk beter tegen rauwe voeding, het is een kwestie van zelf uitproberen en kijken hoe je lichaam er op reageert. Verder denk ik dat er heel veel andere dingen belangrijk zijn en dat je niet zomaar kunt zeggen of rauw eten gezond of ongezond is.
Werkt je spijsvertering bijvoorbeeld niet goed dan zou ik niet direct alleen maar rauw gaan eten maar langzaamaan opbouwen, als je graag rauw wilt eten.
Ook het klimaat waarin je woont is belangrijk, woon je in Nederland of bijvoorbeeld in een warm klimaat?, hoe warmer het klimaat hoe beter je lichaam rauw eten kan hebben. Een ding wat wel duidelijk is, Raw food is beter dan McDonalds 😉

Verhitting

Het klopt dat bij veel groenten en fruit voedingsstoffen verloren gaan bij verhitting, maar sommige dingen kunnen giftig zijn als je ze rauw eet en andere voedingsstoffen worden beter opgenomen bij verhitting zoals betacaroteen. Groente stomen in een stoomkoker of koken in een slowcooker kan ook een goede optie zijn ter afwisseling van het raw eten.

Wil je meer inspiratie op doen over rauwe voeding? Lees dan eens een van deze boeken; Rauw, naakt en gezond, Het pure eten van Raw-Food of Rox Rauw

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

chanoe

Lees ook;
tips om gezonder te eten
gezonder eten in 4 stappen
waarom sole drinken?
magnesiumtekort symptomen
zechsal magnesiumolie ervaringen