Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Olijfolie; welke is gezond en welke niet?

olijfolie-extra-vierge

Olijfolie; welke is gezond en welke niet?

In mijn vorige artikel heb je kunnen lezen over vetten, en vandaag wou ik graag wat meer schrijven over olijfolie. Er zijn veel verschillende soorten olijfolie en helaas heeft niet elke olijfolie gezondheidsvoordelen. De enige olijfolie die ik zou aanraden om te gebruiken is; biologische olijfolie extra vierge (= eerste persing) (koud geperst). Alle andere olijfolie is bewerkt en ontdaan van vele gezonde stoffen.
Veel supermarkten verkopen maar weinig van deze gezonde olijfolie, het is wel verkrijgbaar in G&W winkels, andere natuurwinkels en de biologische supermarkt (bv Ekoplaza).

Hoe ontstaat olijfolie? En wat zijn de gezondheidsvoordelen van olijfolie extra vierge?

Olijfolie ontstaat door het persen van vruchtvlees en de pitten van de olijf. Olijfolie extra vierge bevat nog veel van de gezonde, natuurlijke ingrediënten uit de olijf omdat het een onbewerkt product is.

olijfolie-welke-is-gezond-en-welke-niet

Olijfolie om in te bakken of liever koud gebruiken?

Omdat olijfolie extra vierge veel onverzadigde vetzuren bevat gaat een deel van de gezonde stoffen verloren bij verhitting, een nog betere keuze is dus om een dressing van olijfolie te maken met gezonde kruiden voor over de salade. Om in te bakken is eerder biologische grasboter of biologische kokosolie (extra vierge en koudgeperst!) aan te raden, deze bevatten veel verzadigde vetzuren die ook gezond zijn maar minder hittegevoelig.

Om in te bakken kan je beter kokosolie (extra) vierge gebruiken

fotokokos

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

chanoe

Lees ook eens;
Ontgeurde kokosolie
Vetten ongezond of juist vet gezond?