Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kokos

kokos-geraspt

Kokos

Kokos is steeds vaker te vinden in winkels in verschillende vormen je hebt bijvoorbeeld de kokosnoot, kokosstukjes, geraspte kokos, kokosmelk en kokosolie. Kokos bevat veel vetten waarvan nog al eens gedacht wordt dat het slecht voor je is en dat je er dik van wordt, hieronder kan je lezen waarom kokos juist wel gezond is.

Hoe kan je kokos het beste gebruiken?

*Kokosmelk (biologisch, zonder suiker en E-nummers) is een perfecte smaakmaker voor gerechten, hier maak je de heerlijkste sauzen en smoothies mee
*Geraspte kokos kan je in heel veel gerechten verwerken of om bijvoorbeeld koekjes mee te bakken
*Kokosolie kan je gebruiken om in te bakken of als ‘boter’ op een cracker
*Kokosstukjes kan je los eten als gezond tussendoortje, verse kokosnoot zelf openen is natuurlijk wel beter!

kokos-stukjes

Welke kokosolie moet ik kopen?

Je hebt twee verschillende soorten namelijk de ontgeurde kokosolie en de kokosolie met kokos- geur en smaak. De ontgeurde kokosolie is geraffineerd en mag dan goedkoper zijn, maar het bewerkingsproces verandert de structuur van de vetcellen en daardoor gaan belangrijke gezonde eigenschappen van kokosolie verloren. Doe liever iets zuiniger met de gezonde versie dan dat je de ontgeurde, geraffineerde versie koopt. De gezonde onbewerkte versie smaakt wel een beetje naar kokos zelf vind ik dat heerlijk maar het kan natuurlijk zijn dat je daar niet van houdt.

kokosolie-biologisch-extravierge

Wat is er nou precies gezond aan kokos?

Kokos bevat veel gezonde vetten die nodig zijn voor het goed functioneren van ons lichaam, verder bevat het ook veel vitamines waaronder vitamine B1, B2, B6, C, E & K. Kokos bevat ook veel mineralen voornamelijk kalium en fosfor. Kokos bevat veel antioxidanten die helpen ons lichaam te beschermen tegen vrije radicalen die schade kunnen aanrichten in ons lichaam. Kokosolie stimuleert de schildklier en helpt dus ook met ontgiften. De inname van kokosolie moet daarom langzaam opgebouwd worden anders kan je ontgiftingsverschijnselen krijgen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en hartkloppingen.

Vetten zijn gezond….

-Helpt bij afvallen (vetten -> je zit langer vol en vetten worden in je lichaam niet gauw als reservevet opgeslagen dat heb je eerder met koolhydraten)
-Helpt parasieten te doden (caprylzuur)
-Goed voor je immuunsysteem/weerstand (vetten)
-Goed voor je cholesterol gehalte (vetten)
-Helpt voedingsstoffen beter op te nemen (vetten)

kokosnoot

Kokosbloesemsuiker

Er is zelfs suiker gemaakt van de zoete nectar van de kokosbloesem, deze smaakt lekker zoet en een beetje naar karamel. Lees dit maar eens suiker vervangen door kokosbloesemsuiker.

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

chanoe

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Kokosolie, kokosvet en kokosboter
Kokosolie inname verhogen
Recept kokosboter
okosmelk gezond of ongezond
Suiker vervangen door kokosbloesemsuiker