Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kokosbloesemsuiker (Gula Java)

kokosbloesemsuiker-gula-java

Wat is kokosbloesemsuiker?

Gula Java is kokosbloesem suiker die in Java geteeld wordt. Deze wordt als nectar uit kokosbomen geoogst. Vervolgens wordt de nectar op de klassieke manier in een ketel boven een houtvuur opgewarmd. Het is een ongeraffineerde suiker, erg duurzaam en het is ook nog eens rijk aan voedingsstoffen! Het voordeel ten opzichte van veel andere suikers is dat kokosbloesemsuiker ook nog eens een lage GI (glycemische index) heeft, hoe hoger de glycemische index hoe sneller de koolhydraten worden afgebroken en hoe sneller de glucose wordt afgegeven aan de bloedbaan. Bij zo’n stijging van de bloedsuikerspiegel geeft de alvleesklier het hormoon insuline af. Insuline verlaagt de glucosespiegel in je bloedstroom door de glucose om te leiden naar diverse lichaamsweefsels, waar ze direct worden gebruikt of opgeslagen. Bovendien remt insuline de omzetting van lichaamsvet tot glucose en kan op den duur voor insuline resistentie zorgen.

Veel voedingsstoffen in kokosbloesemsuiker

Het bevat onder andere ijzer, zink, magnesium kalium, boor, zink, zwavel, koper en de vitamines B1, B2, B3, B6 en C. Je kunt het gebruiken in de koffie of thee in plaats van gewone suiker of neem ’s avonds eens zelfgemaakte chocolademelk met een theelepel/eetlepel kokosbloesemsuiker.

Verschillende GI indexen met elkaar vergeleken

Geraffineerde suiker: GI-68
Rietsuiker: GI-61
Ahorn siroop: GI-54
Honing: GI-48
Agave siroop: GI-40
Kokosbloesem suiker: GI-35
Laag = 55 of minder (beste keus)
Middel = 56-69 (met mate)
Hoog = 70 of meer (vermijden!)

Geraffineerde suiker staat bovenaan de lijst van de glycemische index. Geraffineerde suiker onttrekt vitaminen en mineralen aan het lichaam.

kokosbloesemsuiker-gula-java

Ongezond                                       Gezond
Rietsuiker                                       1. Kokosbloesemsuiker
Witte suiker                                    2. Stevia (het liefste de blaadjes zelf maar dat is bijna niet verkrijgbaar)
Basterdsuiker                                  3. Rauwe honing

De beste variant van suiker is dus de kokosbloesemsuiker, het is een natuurlijk product wat niet bewerkt is en bevat veel goede stoffen, het beste kan je alle andere soorten suiker en zoetstoffen die je gebruikt vervangen door kokosbloesemsuiker. Het is wel belangrijk om niet al te vaak zoete producten te eten zodat je echt eten ook weer beter leert waarderen en het is gezonder voor je lichaam.

Wil je op de hoogte blijven van mijn lekkere, gezonde recepten of informatie over gezond leven? Volg mij dan op facebook of meld je links aan de zijkant aan met je e-mail adres en ontvang een melding bij elke update van mijn site.

chanoe

Meer weten over suiker?

Suiker is vergif voor je lichaam
Suiker vervangen door kokosbloesemsuiker
Waarom het niet lukt om te stoppen met suiker eten
Suikervervangers slecht?
Verborgen suikers in voeding
Verborgen suikers in producten
Gezonde zoetmiddelen